Mannen uppges ha försvunnit i närheten av den turkiska staden Gazientep. Det är ett gränsområde som kontrolleras av terrorgruppen IS.
Mannen uppges ha försvunnit i närheten av den turkiska staden Gazientep. Det är ett gränsområde som kontrolleras av terrorgruppen IS.

Svensk journalist försvunnen i IS-område

Publicerad

En svensk journalist är försvunnen i gränsområdet mellan Syrien och Turkiet.

Området kontrolleras av terrorgruppen IS.

Planen var att flyga hem i början av veckan - nu har han inte hörts av på flera dagar, enligt uppgifter till Expressen.

Den försvunne mannen är en frilansjournalist i 30-årsåldern som i flera omgångar har rapporterat om den pågående konflikten i Syrien och Irak.

Hans plan den här resan var, enligt uppgift till Expressen, att ta sig in i Syrien via den turkiska staden Gaziantep. På den syriska sidan kontrolleras gränsområdet av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Senaste gången någon hade kontakt med honom ska ha varit för fyra dagar sedan.

Oron för att han ska vara försvunnen har förstärkts av att han var bokad på en resa hem från Turkiet i början av den här veckan.

Varken UD eller polisens nationella operativa avdelning NOA vill på fredagskvällen kommentera uppgifterna.

Peo Österholm är journalist på Folket i bild och hyr ut ett rum till frilansjournalisten.

– Han har gjort flera resor i området och gjort reportage. Jag har väldigt stort förtroende för honom och han har genomgått säkerhetsutbildning för journalister, säger han.

I oktober i fjol var han en av de sista utländska journalisterna som lämnade kurdiska Kobane när IS gick till angrepp.

Tidigare gripits av turkisk gränspolis

På sin blogg skriver journalisten att han under en tidigare resa gripits av turkisk gränspolis med dragna vapen i samband med att han, i skydd av mörkret, försökte ta sig ut ur Kobane.

Med dragna vapen

En vän till mannen berättar att de lärde känna varandra när båda arbetade som utrikesansvariga i Vänsterpartiets lokalavdelning i staden där han bor.

– Senare blev han intresserad av kurdfrågan, som jag ansvarade för, och berättade att han ville åka ner. Jag hjälpte honom att åka ner och bidrog med de kontakter jag hade där nere. Jag så rädd för vad som ska hända honom.

Samhällsdebattören Kurdo Baksi känner frilansjournalisten sedan ett år tillbaka. Enligt Baksi, som under fredagskvällen var i kontakt med kurdiska ledare i Kobane, ska journalisten inte ha blivit tillfångatagen av IS.

– Han ska vara kontaktbar i morgon. Jag blev väldigt lättad när jag hörde att det inte var IS, säger Baksi.

"Respekt för journalistens säkerhet"

Frilansjournalisten har själv uppgett att han arbetade på uppdrag av bland andra SSU:s tidning Frihet och tidningen Dagens ETC, vars chefredaktörer väljer att inte kommentera uppgifterna på fredagseftermiddagen.

– Jag avböjer att kommentera i nuläget. Det handlar om respekt för journalistens säkerhet, säger Andreas Gustavsson på Dagens ETC.

Han arbetade också för tidningen Arbetaren, vilket bekräftas av redaktionssekreteraren Cecilia Irefalk.

– Jag hade kontakt med honom senast i början av februari. Men vi har hört från personer som arbetade nära honom att det inte är någon fara med honom, säger hon.

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, uppger i en kommentar på SJF:s hemsida att förbundet haft kontakt med UD. De skriver också att uppgifterna om journalistens försvinnande inte är bekräftade.

− Vi kommer att fortsätta ha kontakt med kolleger och UD för att så snart som möjligt kunna lokalisera journalisten. I övrigt finns det ingen anledning att spekulera om vad som kan tänkas ha hänt innan vi har mer fakta på bordet, säger han.

Expressen har varit i kontakt med frilansjournalistens familj som i nuläget inte vill kommentera händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag