Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk IS-terrorist ska ha tagits till fånga i Syrien

En svensk IS-terrorist, Abrar Mohamed, ska ha tagits till fånga i Syrien av kurdiska YPG-milisen, rapporterar sajten Doku som granskar jihadism i Sverige.
Kurdiska YPG-milisen i Syrien. Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En svensk IS-terrorist, Abrar Mohamed, ska ha tagits till fånga i Syrien av kurdiska YPG-milisen, rapporterar sajten Doku som granskar jihadism i Sverige. 

Hos terrorgruppen ska han vara känd under namnet "Abu Zubair al-Sweidi". 

Namnet stämmer med en 35-årig man som reste till Syrien 2013 och tidigare haft sin barndomsvän, IS-terroristen Ilias Billé Mohamed, 34, boende i sin lägenhet i Rinkeby.

Sajten Doku, som granskar jihadism i Sverige, var först med att berätta om att svenska medborgaren och IS-terroristen Abrar Mohamed har blivit gripen av kurdiska YPG-milisen i Syrien. 

– Det verkar som han och de andra har var bland de sista i ett IS-fäste, säger Magnus Sandelin, granskande journalist vid Doku som drivs av en stiftelse med samma namn. 

På sin hemsida rapporterar YPG om gripandet av den namngivna Abrar Mohamed och fem andra medlemmar i terrorgruppen med medborgarskap i Tyskland, Turkiet, Ryssland, Marocko och en man hemmahörande i Latinamerika. 

Männen tillfångatogs i en operation som var samordnad med QSD

Männen tillfångatogs i en operation som var samordnad med QSD, även känt som Syriska demokratiska styrkorna, en militär allians mellan kurdiska, syrianska, assyriska och arabiska miliser som kämpar mot terrorgruppen IS. 

På samtliga tillfångatagna män finns namn och bild. Namnet Abrar Mohamed stämmer med en 35-årig man som varit skriven i en lägenhet i Rinkeby och tidigare kopplats till jihadistmiljöer. 

– Den medborgaren reste till Syrien 2013 och har tidigare delat lägenhet med två killar som varit hos Al-Shabab, säger Magnus Sandelin. 

En av männen som bodde i Abrar Mohameds lägenhet var en 31-årig man. Den andre var hans barndomsvän Ilias Billé Mohamed, 34. 

I domstolsförhör framkommer att Abrar och Ilias växte upp tillsammans i Småland. 

Hade IS-terrorist i sin lägenhet 

Ilias Billé Mohamed och 31-åringen dömdes 2010 av Göteborgs tingsrätt till fängelse i fyra år vardera för stämpling till terroristbrott. De dömdes för att ha tagit på sig att göra självmordsattacker åt den militanta, islamistiska organisationen under den tid de bodde i Abrar Mohameds lägenhet i Rinkeby. 

Under telefonavlyssningar berättade männen om längtan efter att bli martyrer, och Ilias Billé Mohamed talade om för Abrar Mohamed hur tufft och krävande Al-Shababs tre månader långa träningsläger var. 

– Man måste ha starkt psyke, förstår du vad jag menar, förutom att man [ohörbart] det är många som inte klarar av fysiska prestationer, förstår du hur jag menar, och börjar [ohörbart] göra grejer... det här är, det här, man måste vara stark, man måste vara målmedveten. De där tre månaderna känns som 6 år eller någonting, berättade han för Abrar Mohamed. 

Tingsrättsdomen revs upp av hovrätten, som fann det bevisat att männen rest till Somalia och haft kontakt med Al-Shabab, men inte ansåg att åklagaren lyckats föra i bevis att de tagit på sig att begå självmordsattentat i organisationens namn. 

Säpo vill inte kommentera 

Ilias Billé Mohamed och 31-åringen friades. 

2014 rapporterade Aftonbladet att Ilias Billé Mohamed var hjärnan bakom en rekryteringsbas för IS i norra Stockholm. 

Enligt Aftonbladet befann sig Ilias Billé Mohamed själv hos terrorgruppen i Syrien, och hade lyckats få med sig 14 unga män och kvinnor från Sverige.  

Redan året innan ska alltså hans barndomskompis Abrar Mohamed ha rest till Syrien. 

Säpo vill inte kommentera uppgiften om att en svensk medborgare och IS-terrorist ska ha blivit tillfångatagen i Syrien. 

De uttalar sig bara generellt om svenska medborgare som rest för att strida för terrororganisationer. 

– Det är ungefär 300 personer som rest till Syrien och Irak sedan 2012, för att ansluta sig till terrororganisationer. Kulmen var 2013-2014, då var det flest. Sedan har det avtagit på senare år. Såväl förra året som i år är det få som har rest, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef för Säpo. 

"Vi räknar med att ett 50-tal av de som rest är döda”

De som fortfarande är i livet och befinner sig i regionerna är nu i minoritet. 

– Av de ungefär 300 som rest sedan 2012 så är det ungefär 140 som har återvänt till Sverige. Vi räknar med att ett 50-tal av de som har rest är döda. Och sedan är det ett gäng kvar som fortfarande befinner sig i konfliktområdet. Och dem håller vi koll på med hjälp av samverkande tjänster och nationella partners, säger Nina Odermalm Schei.  

Under utredningen om stämpling till terrorbrott säkrades jihadistiskt material i Abrar Mohameds lägenhet. 

Bland annat på ett USB-minne som han gjorde anspråk på. 

Bland materialet fanns cd-skivor med föreläsningar av Anwar al-Awlaki och hans dokument "44 Ways of Supporting Jihad". 

Anwar al-Awlaki är en USA-född imam som predikade för, och hade kontakter, med flera av Al Qaida-terroristerna som utförde 11 september-attacken 2001. 

Ett par år efter senare flydde Anwar al-Awlaki till Jemen där han blev en förgrundsgestalt för Al-Qaidas gren på Arabiska halvön. 

I september 2011 dödades al-Awlaki av en CIA-styrd drönare i norra Jemen.      

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.