Abu Bakr med sin hustru. Foto: Channel 4
Abu Bakr med sin hustru. Foto: Channel 4

Svensk IS-terrorist dödad i flygattack

Publicerad

BEIRUT. Den svenske medborgaren Abdul Ghameed Abbas - mer känd som ”Abu Bakr” - har dödats i flyganfall i Irak.

Det bekräftar i dag familjen för Expressen.

Abu Bakr var en av de första svenska jihadisterna som åkte till Syrien för att strida för terrorrörelsen Islamiska Staten, IS.

- Vi sörjer inte martyren. Våra martyrer dör aldrig, säger en nära anhörig till Abu Bakr.

Ett 30-tal utländska IS-jihadister dödades i irakiska flygattacker mot ett fältsjukhus i provinsen al-Ramadi i slutet av november.

Nu bekräftar anhöriga i Sverige för Expressen att en av dem var den 23-årige svensken Abdul Ghameed Abbas, mer känd som ”Abu Bakr” från Göteborg.

Den anhörige citerar en vers ur Koranen:

- Och betrakta inte dem som fallit i kampen för Guds sak som döda. Nej, de lever och Gud sörjer för dem.

Abu Bakr hade rötter i Irak och i Sydafrika. Han var en av de första svenska jihadister som anslöt sig till terrorrörelsen IS i Syrien, där han gifte sig där och fick barn med brittiskan Khadijah Dare, 22.

Båda blev internationellt uppmärksammade när de förra sommaren ställde upp i brittiska Channel 4 och berättade om livet och jihad i Syrien.

- Min fru är gravid igen nu. I femte veckan. Om Gud vill får jag träffa barnet innan jag dör. Jag är väldigt glad att hon är gravid och om Gud vill blir det en pojke, sa Abu Bakr i intervjun.

Abu Bakr ska ha dödats tillsammans med två andra svenska medborgare från Göteborg.

Han var född och uppvuxen i Göteborg och Bergsjön. Han gick i Bergsjöskolan men hann inte börja studera vidare innan han flyttade till Syrien. Han bodde också en kort period i Egypten.

I Syrien anslöt han sig till IS där han med tiden fick en framträdande roll.

Abu Bakrs hustru Khadijah blev i och med tv-reportaget i Channel 4 Storbritanniens första kvinnliga identifierade jihadist.

Hon väckte ilska i Storbritannien när tidningen The Telegraph avslöjade att hon twittrat under pseudonymen ”Muhajirah fi Sham” och där hyllat det brutala mordet på amerikanske journalisten James Foley.

”Länka mig avrättningen av journalisten. Allahu Akbar. Storbritannien måste skaka, ha ha. Jag vill vara den första brittiska kvinnan att döda en brittisk eller amerikansk terrorist”. twittrade hon bland annat.

På Facebook och Twitter uppmanade hon europeiska kvinnor att resa till Syrien.

Den brittiska underrättelsetjänsten klassade henne som en fara för nationen eftersom hon uppmanat brittiska kvinnor att ansluta sig till IS.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag