Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk IS-terrorist dödad i flygattack

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Abu Bakr med sin hustru.
Foto: Channel 4

BEIRUT. Den svenske medborgaren Abdul Ghameed Abbas - mer känd som ”Abu Bakr” - har dödats i flyganfall i Irak.

Det bekräftar i dag familjen för Expressen.

Abu Bakr var en av de första svenska jihadisterna som åkte till Syrien för att strida för terrorrörelsen Islamiska Staten, IS.

- Vi sörjer inte martyren. Våra martyrer dör aldrig, säger en nära anhörig till Abu Bakr.

Ett 30-tal utländska IS-jihadister dödades i irakiska flygattacker mot ett fältsjukhus i provinsen al-Ramadi i slutet av november.

Nu bekräftar anhöriga i Sverige för Expressen att en av dem var den 23-årige svensken Abdul Ghameed Abbas, mer känd som ”Abu Bakr” från Göteborg.

Den anhörige citerar en vers ur Koranen:

- Och betrakta inte dem som fallit i kampen för Guds sak som döda. Nej, de lever och Gud sörjer för dem.

Abu Bakr hade rötter i Irak och i Sydafrika. Han var en av de första svenska jihadister som anslöt sig till terrorrörelsen IS i Syrien, där han gifte sig där och fick barn med brittiskan Khadijah Dare, 22.

Båda blev internationellt uppmärksammade när de förra sommaren ställde upp i brittiska Channel 4 och berättade om livet och jihad i Syrien.

- Min fru är gravid igen nu. I femte veckan. Om Gud vill får jag träffa barnet innan jag dör. Jag är väldigt glad att hon är gravid och om Gud vill blir det en pojke, sa Abu Bakr i intervjun.

Abu Bakr ska ha dödats tillsammans med två andra svenska medborgare från Göteborg.

Han var född och uppvuxen i Göteborg och Bergsjön. Han gick i Bergsjöskolan men hann inte börja studera vidare innan han flyttade till Syrien. Han bodde också en kort period i Egypten.

I Syrien anslöt han sig till IS där han med tiden fick en framträdande roll.

Abu Bakrs hustru Khadijah blev i och med tv-reportaget i Channel 4 Storbritanniens första kvinnliga identifierade jihadist.

Hon väckte ilska i Storbritannien när tidningen The Telegraph avslöjade att hon twittrat under pseudonymen ”Muhajirah fi Sham” och där hyllat det brutala mordet på amerikanske journalisten James Foley.

”Länka mig avrättningen av journalisten. Allahu Akbar. Storbritannien måste skaka, ha ha. Jag vill vara den första brittiska kvinnan att döda en brittisk eller amerikansk terrorist”. twittrade hon bland annat.

På Facebook och Twitter uppmanade hon europeiska kvinnor att resa till Syrien.

Den brittiska underrättelsetjänsten klassade henne som en fara för nationen eftersom hon uppmanat brittiska kvinnor att ansluta sig till IS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.