Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk IS-krigare använd i fångutbyte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var för fem månader sedan som 46 turkiska medborgare tillfångatogs av Islamiska staten, IS, efter att terrororganisationen stormat staden Mosul i Irak. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Medyan Dairieh

En 22-åring svensk från Skåne uppges ha lämnats över till terrororganisationen Islamiska staten, IS, tillsammans med hundratals jihadister.

Utbytet skedde när IS förhandlade loss 46 turkiska medborgare som hållits gisslan.

- En okänd man kom fram till mig i moskén och sa att min son hade släppts, säger 22-åringens pappa.

För fem månader sedan togs 46 turkiska medborgare av Islamiska staten, IS, som gisslan efter att terrororganisationen stormat staden Mosul i Irak.

De turkiska medborgarna arbetade på landets konsulat i området, och hölls, tillsammans med tre lokala anställde, gisslan i 101 dagar.

Islamiska staten släppte fångarna för drygt två veckor sedan.

Brittiska tidningen The Times skriver att anledningen var en hemlig fångutväxling med terrororganisationen.

Totalt ska 180 IS-krigare ha släppts, som del i uppgörelsen. Enligt läckta myndighetsdokument ska åtminstone tio europeiska medborgare som stridit för IS ha släppts tillbaka.

En svensk medborgare

En av dem pekas ut som svensk medborgare, enligt tidningen. Enligt uppgift till Expressen rör det sig om en 22-åring från Skåne. Han ska ha rest för drygt åtta veckor sedan och uppgett för anhöriga att han skulle studera utomlands.

Pappan har sedan dess inte lyckats nå sonen. Efter att ha frågat runt på olika moskéer kom en för honom okänd man fram och meddelade att sonen levde. Detta var för drygt två veckor sedan.

- Han ska ha varit frihetsberövad i Turkiet och släppts igen, säger pappan.

Han säger att han inte haft kontakt med vare sig UD eller Säpo.

Fångutväxlingens detaljer har börjat sippra ut i lokala medier de senaste veckorna, skriver The Times. Svensken, och de nio andra europeiska medborgarna ska ha varit frihetsberövade av Turkiet.

Enligt The Times ska syriska rebeller och källor inom turkisk säkerhetstjänst ha bekräftat uppgörelsen, som förhandlats fram genom komplexa samtal med stammar och milisgrupper.

Européerna ska ha gripits av turkiska myndigheter när de anlänt till landet för att ta sig till Syrien.

Säkerhetspolisen, Säpo, vill inte kommentera ärendet. Man hänvisar i stället till utrikesdepartementet. På departementets pressavdelning känner man under söndagskvällen inte till utväxlingen.

UD har ingen information om frihetsberövade svenskar i Turkiet.

- Man kanske ska lägga till att UD inte alltid känner till alla svenska medborgare som frihetsberövats. Enligt Wienkonventionen har ett land skyldighet att informera annat land om de frihetsberövade själva begär det, säger Catarina Axelsson på UD:s pressavdelning.

"Kan vara möjligt"

Vissa av de släppta IS-krigarna tillfångatogs när de sänts till Turkiet för att söka vård, efter skador orsakade av de amerikanska luftanfallen i augusti. Andra har hållits av turkiska myndigheter, i fängelser och på sjukhus.

Men även rebellgrupper har varit en del av fångutväxlingen.

Tidningen skriver att familjemedlemmar till Abu Bakr al-Iraqi, en militär ledare inom IS som dödades av moderata syriska rebeller i januari, har släppts.

Rebellstyrkan Liwa al-Tawhid i Aleppo, Syrien, bekräftar att de släppt al-Iraqis familj som en del av uppgörelsen med Turkiet.

President Recep Tayyip Erdoğan kallade det hela en lyckad hemlig operation. Han har också hintat om att en utväxling skett.

– Något sånt kan vara möjligt, sa han till nyhetsbyrån AP för ett par veckor sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.