Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk-iranier hotas av dödsstraff – pressas i tv

Den svensk-iranske medborgaren Habib Chaab har erkänt terrordåd i en iransk propagandavideo.
Den svensk-iranske medborgaren Habib Chaab har erkänt terrordåd i en iransk propagandavideo.
Foto: Skärmdump
I november visades han upp i en lång propagandavideo och erkände bland annat bankrån, terrorism och spioneri. Det är troligt att Habib Chaab även utsätts för tortyr, enligt Iranforskaren Arvin Khoshnood.

Den svensk-iranske medborgaren Habib Chaab har erkänt terrordåd i en iransk propagandavideo.

Han är den andra svensken på kort tid som riskerar dödsstraff i landet.

– Vi vet inte var han befinner sig, vi vet bara att det är underrättelseministeriet i Iran som har honom, säger Iranforskaren Arvin Khoshnood.

Den 15 oktober försvann trebarnspappan Habib Chaab, som är svensk medborgare, från Turkiet. Han fördes senare under oklara omständigheter till Iran.

I november visades han upp i en lång propagandavideo och erkände bland annat bankrån, terrorism och spioneri.

Det är troligt att Habib Chaab även utsätts för tortyr, enligt Iranforskaren Arvin Khoshnood.

– De här personerna är i ett väldigt utsatt läge. Man säger sluta slå mig, sluta hota min familj, jag säger vad ni vill, säger han.

Framträdande roll i separatistgrupp

Habib Chaab uppges ha en framträdande roll inom separatistgruppen ASMLA, som anklagas av Iran för terrorverksamhet.

Arvin Khoshnood menar att delar av det Habib Chaab erkänt skulle kunna stämma, men att rättsprocessen ändå saknar legitimitet.

– Vi vet inte hur inblandad han varit. Regimen i Iran är inte pålitlig och då ska man inte heller lita på deras domstolar.

Habib Chaabs familj lever skyddat i Sverige. Hustrun berättar för SVT Nyheter:

– Sverige lovade att skydda oss, men det blev inte så. Barnen får inte gå i skolan. Jag försöker att bara låta barnen glömma bort. Men det är jättesvårt.

Det här är separatistgruppen ASMLA

ASMLA står för ”Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz”.


Den separatistiska gruppen verkar för en självständig arabisk stat i den oljerika, viktiga provinsen Kuzestan i Iran.


De klassas som en terrororganisation i Iran, och anklagas av Iran för att ha utfört attacker både mot militära och civila mål i landet. Bland annat attacken mot en militärparad i Ahvaz 2018.


Gruppen har delat ledarskap mellan Danmark och Nederländerna.


ASMLA grundades 1999 och stöds av Irans ärkefiende Saudiarabien.


Medlemmar av gruppen har åtalats i Danmark. En rättsprocess pågår även i Nederländerna.

Koppling till stor utredning i Danmark

Just nu pågår en rättsprocess i Danmark kring gruppen. Tre ledande exiliranier har åtalats för spioneri åt Saudiarabien, och för att ha stöttat ett terrordåd mot en militärparad i Iran 2018 där över 20 människor dog.

Den iranska säkerhetstjänsten planerade också ett mord på ASMLA-ledarna i Danmark genom en norsk-iransk medborgare, enligt dansk säkerhetspolis. Terrorforskaren Magnus Ranstorp följer händelseutvecklingen:

– Det är en ganska obskyr grupp, det är inte så mycket som man vet om dem.

– Den riktar i huvudsak in sig på iranska mål, som myndighetsföreträdare och infrastruktur. Ofta blir det så att när grupper agerar internationellt, först då kan de tas upp på en terrorlista.

Fallet kring den dödsdömde svensk-iranske Ahmadreza Djalali, som anklagas för spioneri åt Israel, har fått stor uppmärksamhet i Sverige i veckan.

– Det finns ingen relation mellan de här personerna. Men det visar på den svenska regeringens passivitet gentemot de här ärendena. Man pratar om att man använder tyst diplomati, men den tysta diplomatin mot den islamiska regimen i Iran har inte riktigt fungerat, säger Iranforskaren Arvin Khoshnood.

UD:s kommentar om fallet Chaab

UD:s presstjänst uppger för Expressen att:


”Uppgifterna om att en svensk medborgare ska vara frihetsberövad i Iran är oroande. I omedelbar anslutning till att vi fick kännedom om uppgifterna följde vi upp dem via våra utlandsmyndigheter i Turkiet och Iran. Vi har bl.a. begärt att få information om vår medborgares situation (såväl från Turkiet som Iran) och vi har begärt att få träffa honom/konsulärt tillträde (Iran). Vi har också framfört oro över vår medborgares situation.


Fallet har även tagits upp med Turkiets respektive Irans Stockholmsambassadörer. Ett intensivt arbete pågår såväl i Stockholm som vid våra utlandsmyndigheter i de berörda länderna.”

Se mer:

Svenska medborgaren och Ki-forskaren Ahmadreza Djalali har varit fängslad i flera år – hör Expressens intervju inifrån fängelset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.