Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gick till offensiv mot vad han anser är fiender inom landet efter ett misslyckat kuppförsök förra året. Nu står en svensk inför rätta. Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / DEPO PHOTOS/ABACA STELLA PICTURESTurkiets president Recep Tayyip Erdogan gick till offensiv mot vad han anser är fiender inom landet efter ett misslyckat kuppförsök förra året. Nu står en svensk inför rätta. Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / DEPO PHOTOS/ABACA STELLA PICTURES
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gick till offensiv mot vad han anser är fiender inom landet efter ett misslyckat kuppförsök förra året. Nu står en svensk inför rätta.  Foto: DEPO PHOTOS/ABACA / DEPO PHOTOS/ABACA STELLA PICTURES
Människor i Ankara viftar med flaggor vid en minnesceremony för förra årets kuppförsök, där 249 personer dog. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMänniskor i Ankara viftar med flaggor vid en minnesceremony för förra årets kuppförsök, där 249 personer dog. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor i Ankara viftar med flaggor vid en minnesceremony för förra årets kuppförsök, där 249 personer dog.  Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svensk man kvarhålls i Turkiet

Publicerad

Den svenske man som greps i Turkiet i början av juli, och på måndagens ställdes inför rätta, är kvar i häktet. 

En turkisk domare beslutade att kvarhålla svensken och fem andra aktivister, medan fyra släpps, skriver AP. 

Det var i början av juli som den svenske mannen greps i Turkiet tillsammans med en grupp andra aktivister, däribland Turkiets Amnesty-chef.

De utreds för medlemskap i en "väpnad terrororganisation", enligt Amnesty Sverige. 

Under måndagen ställdes de inför rätta i Istanbul, men svenskens utfrågning kom av sig – de turkiska myndigheterna hade nämligen beställt fel tolk.

– Tolken kunde inte engelska utan bara tyska. De blandade ihop Sverige och Schweiz, säger turkietkännaren Kurdo Baksi. 

Det är oklart när svensken får infinna sig i rätten igen. 

Utrikesdepartementets presskommunikatör Johanna Westlund sa under måndagen: 

– Vi har fått uppgifter om att en utfrågning hos åklagaren ska äga rum i dag kl 14 svensk tid. Vi har begärt att få närvara vid utfrågningen. 

Fick ni tillåtelse till det?

– Vi har ingen annan information att ge, svarar Johanna Westlund. 

Men hon tillägger att utrikesdepartementet har haft kontakt med både lokala myndigheter och mannens advokat, samt att det svenska generalkonsulatet i Istanbul haft kontakt med mannen. 

 

https://twitter.com/andrewegardner/status/887153647179751424

 

Enligt Amnesty Sverige greps de tio människorättsaktivisterna på ett hotell i Istanbul den 5 juli då de deltog i en workshop. 

Den svenske medborgaren beskrivs som en "internationell utbildare". Nyhetsbyrån TT rapporterar att han utbildat de närvarande vid workshopen inom digital säkerhet. 

Kurdo Baksi berättar att svensken ska infinna sig i rätten

Amnesty: Nekades juridiskt ombud

Enligt Amnesty Sverige nekades de gripna till juridiska ombud och kontakt med närstående i mer än 28 timmar, vilket sägs strida mot turkisk lag. 

Undantagstillstånd gäller i Turkiet sedan ett kuppförsök i landet förra sommaren – exakt ett år sedan i lördags. Efter kuppförsöket gick presidenten Recep Tayyip Erdogan till offensiv mot vad han anser är fiender inom landet, och tiotusentals har blivit frihetsberövade.

Mer än 50 000 gripna

Mer än 50 000 personer har gripits, och runt 150 000 har förlorat sina jobb sedan oroligheterna började, enligt den amerikanska radiokanalen NPR.

Under kuppförsöket dödades 249 civila.  

Amnesty Turkiet-chefen är en av sex företrädare för människorättsorganisationer som greps, enligt Amnesty Sverige. De andra jobbade bland annat för organisationerna Human Rights Agenda Association och Equal Rights Watch Association. 

"Utvecklingen olycksbådande" 

"Vi är bestörta och förfärade över den turkiska regeringens fängslande av tio människorättsförsvarare, som nu utreds för medlemskap i en 'väpnad terrororganisation' för deras fredliga arbete för mänskliga rättigheter", skriver Amnesty Sverige i ett uttalande. 

"Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet".

https://twitter.com/AmnestySverige/status/883258254658330628


Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag