Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk inför rätta för terrorism

På tisdagseftermiddagen lägger åklagaren i den marockanska staden Salé fram sina bevis mot den 55-årige svensken som misstänks för terrorism. Svenskens försvarsadvokat, Abdellatif Ennouari, är dock säker på att hans klient är oskyldig.
I dag ställs en 55-årig svensk affärsman inför rätta i Marocko, misstänkt för terrorism.
Mannen anklagas bland annat för att ha rekryterat frivilliga till kriget i Irak.
- Det finns inga säkra bevis mot min klient - han kommer att bli fri, säger svenskens advokat Abdellatif Ennouari till Expressen.

FAKTA

Andra svenskar misstänkta för terrorbrott

Usama Kassir, 41 är häktad i USA misstänkt för förberedande till uppbyggande av ett träningsläger för islamister i delstaten Oregon.
11 december 2005 greps han av tjeckisk polis under en mellanlandning på Prags internationella flygplats Ruzyne. Efter två år i Pankrac-fängelset i Prag, utlämnades han till USA.
I dag ska Kassir förhöras av en förhörsdomare i New York. Kassir nekar till brott.

En 23-årig svensk är sedan två månader tillbaka häktad i Frankrike misstänkt för terrorism. Han greps när han skulle ta flyget från Paris till Sverige. Frankrike anklagar svensken för att ha rekryterat fransmän för att kriga med al-Qaidavänliga grupper i Somalia.

Klockan 15.00 i eftermiddag lägger åklagaren i den marockanska staden Salé fram sina bevis mot den 55-årige svensken och 26 andra män, som alla misstänkts för terrorism.
Svenskens försvarsadvokat, Abdellatif Ennouari, är dock säker på att hans klient är oskyldig.
– Det finns inga konkreta bevis mot min klient. Åklagaren har osäkra vittnesuppgifter som påstår att min klient ska ha deltagit i rekryteringen av frivilliga soldater till Irak, säger han.
Den 55-årige affärsmannen flyttade efter 30 år i Sverige tillbaka till sitt forna hemland Marocko. Natten till 26 december 2006 stormade medlemmar ur den marockanska underrättelsetjänsten mannens bostad i staden Tetouan och arresterade honom.

”Stormade sovrummet”

– De frågade efter min svåger först. Men han var inte hemma. Jag sa att jag inte vet var han finns – då stormade de sovrummet och hämtade min pappa som låg och sov, har mannens dotter tidigare berättat för Expressen.
Marockanska myndigheter hade fått underrättelseinformation både från Frankrike och USA före tillslaget. De misstänkta flyttades till ett fängelse på en hemlig ort i Marocko. Efter flera veckors ovisshet fick 55-åringens anhöriga veta var han satt fängslad och vad han var misstänkt för.

Nekar till brott

– I dag kommer jag att lyssna till vad åklagaren har att säga. Domaren kanske ger mig kort tid för att svara på åklagarens anklagelser. Men jag väljer att vänta till på torsdag för att lägga fram mitt försvarstal, säger advokat Ennouari.
Säker på att bli fri
55-åringen nekar till brott. Enligt hans advokat är han säker på att han kommer att bli frigiven.
– På torsdag kan domstolen ta beslut. Jag tror att han bli släppt, säger Ennouari.
Svenska ambassaden i Marocko har en representant som följer rättegångsprocessen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.