Svensk imam pekas ut som vapensmugglare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anklagas. Haytham Rahmeh pekas i Sveriges Radios "Ekot" ut som vapensmugglare som förser rebellerna i Syrien med vapen. Foto: SVT

STOCKHOLM/LONDON. Den svenske imamen Haytham Rahmeh, 53, arbetade tidigare i en av landets största moskéer.

I dag har han ett helt annat uppdrag.

Sveriges Radios "Ekot" pekar i dag ut honom som vapensmugglare - som förser rebellerna i Syrien med vapen.

- Det är ingen hemlighet att han, att den här gruppen skickar vapen till Syrien, säger Raphaël Léfèvre, forskare vid universitetet i Cambridge till Sveriges Radio.

Imamen Haytham Rahmeh var tidigare en framträdande företrädare för moskén på Södermalm i Stockholm. Men i dag gör han något helt annat, enligt vad Sveriges Radios reportrar Kajsa Norell och Carolina Jemsby avslöjar i "Ekot" i dag.

Sedan ett och ett halvt år arbetar Rahmeh för organisationen "Kommissionen för skydd av civila", som förser rebellerna i Syrien med vapen, uppger källor för "Ekot".

Kamal al-Labwani är en framstående medlem av den syriska oppositionen och bekräftar enligt "Ekot" att organisationen köper och hämtar vapen i Libyen, som bland annat kommer från den störtade diktatorn Khadaffis vapenförråd.

Rahmehs uppgift ska vara att organisera affärerna och se till att vapen fraktas från bland annat Libyen, Bosnien och Rumänien - för att sedan tas in i Syrien via Turkiet och överlämnas till rebellerna.

Uppgifterna bekräftas

Uppgifterna om den svenske imamens inblandning bekräftas av Raphaël Léfèvre, forskare vid universitetet i Cambridge, som träffat Rahmeh och intervjuat honom. Forskaren uppger för Sveriges Radio att han berättat om smugglingen i samtal med honom.

- Han var mycket öppen om sina affärer som gäller att försöka ta in vapen i Syrien och särskilt till området kring Homs, säger Léfèvre i radions inslag.

Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige säger att Rahmeh inte längre är en av deras medlemmar.

- Haytham Rahmeh var medlem i förbundet men lämnade förbundet i samband med upproret i Syrien. Det går inte att både jobba för förbundet och för andra samtidigt. Han är från Syrien och är fri att göra vad han vill utan vi lägger oss i, säger han till Expressen.

"Det är ingen hemlighet"

Haytham Rahmeh har inte gått att nå för en kommentar. Men ledaren för organisationen, Nassir Hakim, bekräftar för Sveriges Radio att Rahmeh arbetar med att finansiera organisationens verksamhet. Hakim hävdar dock att vapnen köps av regimen i Syrien och att varorna som fraktats från Libyen varit något helt annat.

- Det är två båtar med mjölk till barn från Libyen, säger han i radioinslaget.

Enligt "Ekots" källor rör det sig dock om vapen, vilket också är Raphaël Léfèvres uppfattning.

- Det är ingen hemlighet att han, att den här gruppen skickar vapen till Syrien, säger han till Sveriges Radio.

Expressen har varit i kontakt med flera personer i Haytham Rahmehs närhet.

De beskriver hur han varit öppen med sitt engagemang i det syriska upproret.

En av personerna säger:

- Jag frågade om säkerhetspolisen, Säpo, kände till hans engagemang i upproret och försök att köpa vapen och han svarade “de vet allt".

En annan källa uppger att Haytham Rahmeh, som är svensk medborgare, i början av upproret åkte till Turkiet för att aktivt stödja rebellerna.

- Han tog kontakt med flera imamer och nyckelpersoner som har goda kontakter i Saudiarabien och i Qatar och bad dem om hjälp. Han ville ha ekonomisk hjälp för att köpa vapen. Men han önskade även komma i kontakt med inflytelserika personer i dessa länder, säger personen.

Bryter mot svensk lag

Enligt Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på inspektionen för strategiska produkter, ISP, är lagstiftningen klar - om verksamheten bedrivits från Sverige.

- Den som förmedlar vapen utan tillstånd och är stadigvarande bosatt i Sverige bryter mot svensk lag. Det krävs tillstånd, så mycket kan vi konstatera, säger han till Expressen.

Han menar dock att det blir komplicerat om vapenhandeln bedrivits utanför Sveriges gränser.

- Har man agerat i ett annat land är ju regelverket i andra länder styrande för vad som gäller om vederbörande inte längre bor här i Sverige, säger Tjäder.

Har inga kommentarer

Säkerhetspolisen uppgav för Expressen sent i går kväll att de inte har några kommentarer till uppgifterna om att de ska känna till mannens verksamhet.

- Vi kommmenterar ju aldrig spekulationer som finns i omlopp så jag är hemskt ledsen, det är den kommentar jag kan ge, säger Mark Vadasz vid Säpos pressjour.

Expressen och Ekot har förgäves sökt Haytham Rahmeh för en kommentar.

Så får rebellerna vapen

Rebellgrupperna i Syrien tros få sina vapen från flera håll - svarta marknaden, tillfälliga vapenfabriker och vapen som förts in i landet efter att ha finansierats av individer, grupper eller andra länders regeringar, enligt BBC.

FSA, Fria syriska armén, har enligt tv-kanalen uppgivit att den största andelen vapen köpts på svarta marknaden eller har tagits av regeringen.

Så ska vapenhandeln gå till

1 Den svenske imamen Haytham Rahmeh uppges organisera vapenaffärerna, som gör att rebellerna i Syrien kan förses med vapen. Vapnen uppges komma från europeiska länder, som Bosnien och Rumänien. Men en stor del kommer från Libyen.

2 Vapnen som har köpts upp fraktas vidare till Turkiet med båt eller flyg.

3 Lasten förs sedan över den syriska gränsen, där rebeller tar emot leveranserna.

Källa: "Ekot", Sveriges Radio.

Fler än 100 000 har dödats i striderna i Syrien

Konflikten i Syrien inleddes i mars 2011 och har nu pågått i två och ett halvt år.

Efter revolutioner i bland annat Tunisien och Egypten inleddes även protester mot regimen i Syrien. Det som började med fredliga protester mot Bashar al-Assad-regeringen har senare övergått i blodigt krig.

Enligt FN har fler än 100 000 människor dödats under striderna i Syrien.

Över två miljoner människor har flytt från landet, varav hälften är barn, enligt uppgifter från UNHCR.

45 000 har sökt asyl i Europa, varav 14 700 har kommit till Sverige enligt TT.

Flera väst- och arabländer har krävt presidenten al-Assads avgång, vilket i går återigen avvisades av Syriens regering.

Arabförbundets fredssändebud Lakhdar Brahimi är på besök i huvudstaden Damaskus och försöker där få stöd för en fredskonferens om Syrien, kallad Genève 2.

Flera rebellgrupper har dock motsatt sig en sådan konferens och fortsätter i stället sin kamp för att störta presidenten.

Bland länderna som uppges ha hjälpt rebellerna med vapen finns bland annat Qatar, Saudiarabien och Libyen.

Källa: BBC

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.