Hjälparbetare i Sierra Leone tar på sig skyddsutrustning innan de går in i ett hus med en ebolasmittad i Freetown. Det är inte den svenske hjälparbetaren som syns på bilden. Foto: Michael Duff
Hjälparbetare i Sierra Leone tar på sig skyddsutrustning innan de går in i ett hus med en ebolasmittad i Freetown. Det är inte den svenske hjälparbetaren som syns på bilden.  Foto: Michael Duff

Svensk hjälparbetare misstänks ha ebola

Publicerad

En svensk hjälparbetare hos Röda korset misstänks ha ebola.

Nu flygs personen hem från Västafrika.

– Det kommer att ske inom de närmsta dagarna, säger Johanna Sandwall, krisberedningschef vid Socialstyrelsen.

Det var på onsdagseftermiddagen som rutinen brast när hjälparbetaren i Sierra Leone skulle ta av sig sina skyddskläder. Vid midnatt informerades Socialstyrelsen om det misstänkta ebola-fallet.

– Hen har inga symptom, utan hen skickas hem för att kollas upp. Rutinerna när skyddskläderna skulle tas av har brustit. Det skvätte desinficeringsmedel då så nu skickas personen hem för att ta tester och man vidtar alla de här åtgärderna som man ska, säger Karin Tengby vid Röda korsets presstjänst och bekräftar att personen arbetar för dem.

Inga symptom än

Även Socialstyrelsen bekräftar att kvinnan inte ska ha visat några symptom ännu.

– Det är väldigt tidigt än, först pratar man om 48 timmar innan det är risk att få symptom och sedan pratar man om 21 dagar som är hela inkubationstiden, säger Johanna Sandwall, krisberedningschef vid Socialstyrelsen.

– Det vi arbetar med är samordning kring hemtransporten och mottagandet. Vi har framme rutiner och riktlinjer beroende på hur man exponerats på plats och vilka rekommendationer man får när man kommer hem och vilka kontakter man ska ha med landsting och så vidare. Vi arbetar enligt de rutiner som vi har. Men nu är fokus på att få henne från Västafrika, fortsätter Johanna Sandwall.

"Man kollar upp vem som ska ta emot"

Än är det oklart hur och när hjälparbetaren ska transporteras hem. Enligt de rutiner som Röda Korset har personal som varit i kontakt med smittade genomgå en medicinisk undersökning och internationell personal tas hem för att gemomgå detta.

– Man håller på nu, hen ska flygas hem och jag vet inte mer än så. Man kollar upp vem i Sverige som ska ta emot personen och gör de här testerna, säger Karin Tengby.

– Nu är det vårt försäkringsbolag som ser hur hemtransporten ska äga rum, det finns inga symptom utan är en säkerhetsförebyggande åtgärd, fortsätter Karin Tengby.

Inte heller Socialstyrelsen vet var kvinnan kommer att transporteras.

– Det är inte bestämt än, men det kommer vi att veta inom en snar framtid, säger Johanna Sandwall.

Högisoleringsenhet i Linköping

I Linköping har man en högisoleringsenhet där man har haft regelbundna övningar med anledning av ebolautbrottet som skett. Hit har tidigare misstänkta ebolasmittade hjälparbetare skickats. Än är det oklart om det är hit den aktuella hjälparbetaren kommer att skickas.

– Det är inte bestämt än, säger Johanna Sandwall.

Har ni skickat ut någon förfrågan till sjukhusen om att ta emot henne?

– Än så länge är det ett försäkringsläge. Vi tittar även på andra lösningar i Europa för att säkerställa en så snabb hemtransport som möjligt. men hon kommer att åka till Sverige. Men det finns många aktörer som flyger, vi försöker hitta den snabbaste och bästa vägen hem till Sverige, säger Johanna Sandwall.

Det här är tredje gången som en hjälparbetare i Sierra Leone misstänks för smittan och flygs hem. I de två tidigare fallen har personerna inte smittats.

Röda korset har varit i kontakt med den aktuella personens anhöriga.

Sedan Röda Korsets ebolainsats i Västafrika inleddes förra våren har över 10 000 lokalanställda och frivilliga i regionen och över 200 internationella delegater arbetat med insatsen. I dagsläget har Röda Korset fem personer på plats i Västafrika, en i Liberia och fyra i Sierra Leone. Hittills har nio svenska rödakorsare arbetat med insatsen, enligt ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag