Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk häktad för mord på 18-årig kvinna i Kosovo

Protester mot mordet i huvudstaden Pristina.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marigona Osmanis våldtogs och torterades innan hennes kropp dumpades vid ett sjukhus i södra Kosovo, skriver lokala medier.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester mot mordet i huvudstaden Pristina.
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett sadistiskt mord på en 18-årig kvinna i Kosovo har väckt avsky i landet, och lett till demonstrationer mot våld mot kvinnor.

Marigona Osmanis våldtogs och torterades innan hennes kropp dumpades vid ett sjukhus i södra Kosovo, skriver lokala medier.

Två personer sitter häktade för brottet – en av dem är en 32-årig svensk man, rapporterar Aftonbladet.

För en dryg vecka sedan stannade två män vid ett sjukhus i Ferizaj i södra Kosovo. De lämnade en död, ung kvinna utanför inrättningen och försvann fort därifrån, enligt lokala medier.

Kvinnan kunde identifieras som 18-åriga Marigona Osmani. Hennes kropp var blodig och svårt skadad. Polisutredningen har visat att hon blivit torterad och våldtagen under två dagar, innan hon till slut avled, skriver Euronews.

En av de misstänkta, en 29-årig man, greps efter en stor jakt i landet. Han har gjort sig skyldig till över 135 brott, inklusive våldtäkt, utpressning, rån – och för att ha knivhuggit en polis, skriver Euronews.

Svensk man gripen

Den andra av dem är en 32-årig svensk medborgare, skriver Aftonbladet. Han har ett kriminellt förflutet och är skriven på en adress i södra Sverige, enligt tidningen.

Han och 29-åringen kunde identifieras med hjälp av övervakningskameror. Enligt Aftonbladets uppgifter hävdar 32-åringen att han varit närvarande vid övergreppen, men att han inte deltagit.

”Åklagaren informerar er om att den misstänkte i samband mordet på en 18-årig flicka har ett svenskt pass”, skriver Vjosa Baftiu, presstalesperson för åklagarkammaren, i ett mejl till Aftonbladet.

Många upprörda

Dådet har upprört många i Kosovo och kosovaner har demonstrerat i flera städer. Aurela Kadriu, sociolog och aktivist, säger till Euronews att kvinnor inte känner sig säkra i landet.

– När du känner dig hotad hela tiden, vill du reagera. Jag tror att det representerar hur många kvinnor som lever i Kosovo känner, säger hon till nyhetssajten.

Den 29-årige mannen hade en relation med Marigona Osmani. Han ska enligt lokala medier ha blivit svårt misshandlad av andra intagna i häktet, skriver Euronews.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.