Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk gripen på Västbanken

Svensken Andreas Klominek, medlem i den propalestinska fredsrörelsen International Solidarity Movement (ISM), greps nära Nablus på Västbanken natten till söndagen.
Klominek hade tillsammans med en brittisk kamrat kedjat fast sig i ett hus som israeliska soldater skulle tömma och förstöra.
Efter gripandet sprängdes huset.
20-årige Andreas Klominek, Stockholm, och Andrew Muncie från Skottland greps när de tillsammans med tre andra aktivister försökte hindra rivandet av en palestiniers hem i Balatalägret strax söder om Nablus. Palestiniern har av den israeliska militären anklagats för att ha attackerat en bosättning i Israel. Sedan en patrull israeliska soldater misslyckats att köra ut aktivisterna och den palestinska familjen ur huset, kallades en styrka på sju militärfordon med ett 40-tal soldater in för att köra ut dem, enligt Klominek. - Tre av aktivisterna och familjen kom oskadda ut ur huset. Familjen fick bara två minuter på sig att ta med sig sina ägodelar, säger Andreas Klominek till TT på telefon från en polisstation i bosättningen Ariel, där han nu befinner sig. Fastkedjade - Men jag och min skotske kamrat hade kedjade fast oss i en stolpe på taket. Ett tiotal soldater med skarpladdade vapen hotade att spränga oss tillsammans med huset om vi inte försvann därifrån. - När vi vägrade slog de sönder låsen med en slägga, satte på oss handbojor och ögonbindlar och förde oss till en stor militärbas i Nablus. Därifrån fördes vi till polisstationen i bosättningen Ariel. Så snart aktivisterna och familjen var ute ur huset sprängdes det. Det är det fjärde palestinska hus som sprängts på fem dagar. Advokat Enligt Klominek vill den israeliska militären skicka hem honom till Sverige, och tänker därför flytta honom till ett fängelse nära Tel Aviv. Klominek har engagerat en advokat som ska försöka förhindra det. - Jag har tillstånd att stanna i Israel i några veckor till, och jag hoppas att jag ska kunna stanna tiden ut. ISM är en löst sammanhållen organisation av aktivister från Europa och USA som försöker hejda Israels rivande av palestinska bostadshus och byggandet av en barriär genom Västbanken. Deras metoder grundar sig på icke-våld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.