Svensk gripen på Västbanken

Publicerad
Uppdaterad
Svensken Andreas Klominek, medlem i den propalestinska fredsrörelsen International Solidarity Movement (ISM), greps nära Nablus på Västbanken natten till söndagen.
Klominek hade tillsammans med en brittisk kamrat kedjat fast sig i ett hus som israeliska soldater skulle tömma och förstöra.
Efter gripandet sprängdes huset.
20-årige Andreas Klominek, Stockholm, och Andrew Muncie från Skottland greps när de tillsammans med tre andra aktivister försökte hindra rivandet av en palestiniers hem i Balatalägret strax söder om Nablus. Palestiniern har av den israeliska militären anklagats för att ha attackerat en bosättning i Israel. Sedan en patrull israeliska soldater misslyckats att köra ut aktivisterna och den palestinska familjen ur huset, kallades en styrka på sju militärfordon med ett 40-tal soldater in för att köra ut dem, enligt Klominek. - Tre av aktivisterna och familjen kom oskadda ut ur huset. Familjen fick bara två minuter på sig att ta med sig sina ägodelar, säger Andreas Klominek till TT på telefon från en polisstation i bosättningen Ariel, där han nu befinner sig. Fastkedjade - Men jag och min skotske kamrat hade kedjade fast oss i en stolpe på taket. Ett tiotal soldater med skarpladdade vapen hotade att spränga oss tillsammans med huset om vi inte försvann därifrån. - När vi vägrade slog de sönder låsen med en slägga, satte på oss handbojor och ögonbindlar och förde oss till en stor militärbas i Nablus. Därifrån fördes vi till polisstationen i bosättningen Ariel. Så snart aktivisterna och familjen var ute ur huset sprängdes det. Det är det fjärde palestinska hus som sprängts på fem dagar. Advokat Enligt Klominek vill den israeliska militären skicka hem honom till Sverige, och tänker därför flytta honom till ett fängelse nära Tel Aviv. Klominek har engagerat en advokat som ska försöka förhindra det. - Jag har tillstånd att stanna i Israel i några veckor till, och jag hoppas att jag ska kunna stanna tiden ut. ISM är en löst sammanhållen organisation av aktivister från Europa och USA som försöker hejda Israels rivande av palestinska bostadshus och byggandet av en barriär genom Västbanken. Deras metoder grundar sig på icke-våld.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag