Gerard Bolt blev vittne till gripandet i Rotterdam. Foto: Gerard BoltGerard Bolt blev vittne till gripandet i Rotterdam. Foto: Gerard Bolt
Gerard Bolt blev vittne till gripandet i Rotterdam. Foto: Gerard Bolt
De fyra männen greps i centrala Rotterdam. Foto: Gerard BoltDe fyra männen greps i centrala Rotterdam. Foto: Gerard Bolt
De fyra männen greps i centrala Rotterdam. Foto: Gerard Bolt
Gerard Bolt, 34, vd för ett IT-bolag i Rotterdam, såg polisens gripande. Foto: DevMobGerard Bolt, 34, vd för ett IT-bolag i Rotterdam, såg polisens gripande. Foto: DevMob
Gerard Bolt, 34, vd för ett IT-bolag i Rotterdam, såg polisens gripande. Foto: DevMob

Här grips den svenske misstänkta terroristen 

Publicerad
Uppdaterad

En 29-årig man från Sverige har gripits i en terrorräd i Rotterdam, Nederländerna.

Tillsammans med tre andra misstänks han för förberedelse till terrorbrott med islamistiskt motiv.

– Allt gick fort. Specialstyrkorna kom ut ur sina bilar, tog de fyra killarna ur deras lilla bil och grep dem, säger ögonvittnet Gerard Bolt, 34.

Vid 17-tiden på julafton greps den 29-årige svensken med tre holländska män, 21, 23 och 30 år gamla, av den nederländska specialstyrkan DSI. Männen stoppades när de färdades i en Opel Corsa på Witte de Withstraat i centrala Rotterdam. 

– Jag kom ur från kontoret med min syster, systerdotter, systerson och svåger. Sen såg vi allt hända, säger Gerard Bolt, vd på ett IT-bolag, som har sitt kontor alldeles i närheten. 

Han berättar att han såg fyra män med skägg som greps.

– De fick omedelbart ögonbindel och de kördes i väg.

Holländska polisen fick tips

Gripandet kunde ske efter att utländsk underrättelsetjänst informerat holländsk polis om 29-åringens misstänkta terrorkopplingar, enligt den nederländska åklagarmyndigheten. Mannen hade tidigare på julafton tagit ett flyg från Stockholm till Amsterdams flygplats Schiphol och sattes direkt under polisbevakning.

Efter gripandet gjorde polisen razzior på totalt fyra adresser i städerna Vlaardingen, Gouda och Delft. Datorer och mobiltelefoner beslagtogs men inga vapen eller sprängämnen uppges ha hittats.

"Har kännedom om gripandet"

Männen är frihetsberövade och har förhörts, misstänkta för förberedelse till terrorbrott med islamistiskt motiv. Enligt åklagarmyndigheten finns det inte någon konkret information som pekar på en förestående attack, men man betonar att en indikation kan vara tillräckligt för att ingripa. Åklagaren väntar sig inte fler gripanden, enligt tidningen AD

– Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska. Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa ärende i övrigt, säger Dag Enander på Säpos presstjänst.

– Vi följer så klart det som står i medierna men vi har ingen information om det här från UD:s håll, säger Lisa Qvarfordt vid UD:s presstjänst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag