Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här grips den svenske misstänkta terroristen

Gerard Bolt blev vittne till gripandet i Rotterdam.
Foto: Gerard Bolt
De fyra männen greps i centrala Rotterdam.
Foto: Gerard Bolt
Gerard Bolt, 34, vd för ett IT-bolag i Rotterdam, såg polisens gripande.
Foto: DevMob

En 29-årig man från Sverige har gripits i en terrorräd i Rotterdam, Nederländerna.

Tillsammans med tre andra misstänks han för förberedelse till terrorbrott med islamistiskt motiv.

– Allt gick fort. Specialstyrkorna kom ut ur sina bilar, tog de fyra killarna ur deras lilla bil och grep dem, säger ögonvittnet Gerard Bolt, 34.

Vid 17-tiden på julafton greps den 29-årige svensken med tre holländska män, 21, 23 och 30 år gamla, av den nederländska specialstyrkan DSI. Männen stoppades när de färdades i en Opel Corsa på Witte de Withstraat i centrala Rotterdam. 

– Jag kom ur från kontoret med min syster, systerdotter, systerson och svåger. Sen såg vi allt hända, säger Gerard Bolt, vd på ett IT-bolag, som har sitt kontor alldeles i närheten. 

Han berättar att han såg fyra män med skägg som greps.

– De fick omedelbart ögonbindel och de kördes i väg.

Holländska polisen fick tips

Gripandet kunde ske efter att utländsk underrättelsetjänst informerat holländsk polis om 29-åringens misstänkta terrorkopplingar, enligt den nederländska åklagarmyndigheten. Mannen hade tidigare på julafton tagit ett flyg från Stockholm till Amsterdams flygplats Schiphol och sattes direkt under polisbevakning.

Efter gripandet gjorde polisen razzior på totalt fyra adresser i städerna Vlaardingen, Gouda och Delft. Datorer och mobiltelefoner beslagtogs men inga vapen eller sprängämnen uppges ha hittats.

"Har kännedom om gripandet"

Männen är frihetsberövade och har förhörts, misstänkta för förberedelse till terrorbrott med islamistiskt motiv. Enligt åklagarmyndigheten finns det inte någon konkret information som pekar på en förestående attack, men man betonar att en indikation kan vara tillräckligt för att ingripa. Åklagaren väntar sig inte fler gripanden, enligt tidningen AD

– Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska. Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa ärende i övrigt, säger Dag Enander på Säpos presstjänst.

– Vi följer så klart det som står i medierna men vi har ingen information om det här från UD:s håll, säger Lisa Qvarfordt vid UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.