Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk gripen för sexbrott mot barn

En svensk läkare i 65-årsåldern misstänks för sexuella övergrepp på barn i Thailand.

Han sitter frihetsberövad i Prag och har begärts utlämnad av thailändska myndigheter.

Även flera andra svenskar misstänks för sexbrott, skriver Dt.se.

Läkaren greps i Tjeckien i slutet av januari efter en internationell efterlysning utfärdad av thailändska myndigheter. Han har haft besök av svensk ambassadpersonal.

Enligt svenska UD har mannen både en svensk och tjeckisk advokat. UD kan inte svara på när det kommer beslut om utlämning.

– Sverige har inte något inflytande över utlämningen. Det är en historia mellan Tjeckien och Thailand, säger Mats Samuelsson vid UD:s presstjänst till Expressen.se.

Tioårig pojke offer

Utredningen mot mannen och flera andra svenska män ska ha pågått i flera år, enligt DT.se.

Männen misstänks ha ofredat barn när de semestrat i Thailand från 2007 och framåt. Övergreppen ska ha skett i Pattayaområdet. Bland annat ska en tioårig pojke ha fallit offer.

Känner varandra

De första uppgifterna om övergreppen ska ha inkommit till sambandskontoret för tull och polis vid svenska ambassaden i Thailand, som startade en utredning och kontaktade den inhemska polisen.

Därefter kartlades alla männen. Deras resor till och från landet samt förehavanden under vistelserna har dokumenterats.

– Det här ju ett ärende som har några år på nacken. Männen känner varandra och har intressen i Sydostasien. De har uppenbarligen intresse för barn. De här personerna är i den åldern att de kanske inte måste finnas kvar i Sverige. De kan dra sig tillbaka, säger Björn Sellström, chef för barnpornografigruppen på rikskriminalpolisen, till Expressen.se.