Svensk gripen för samröre med IS

Publicerad

En 20-årig svensk har gripits i Turkiet och misstänks för att ha haft samröre med terrorgruppen IS.

Han greps av turkiska myndigheter när han passerade gränsen från Syrien i augusti. Sedan dess har han suttit frihetsberövad, skriver Dagens Nyheter.

Mannen är sedan tidigare välkänd av Säkerhetspolisen. Enligt tidningen har han ett förflutet inom jihadistiska kretsar i Sverige. Utrikesdepartementet till ärendet, men har avböjt att kommentera på grund av konsulär sekretess.

– Han är en person som märks i extremistiska kretsar och han har dykt upp med personer som jag vet har varit nere med IS i Syrien, säger Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan.

Säger själv att han är oskyldig

20-åringen säger själv till tidningen att han är oskyldig och att han skulle hämta sin lillebror till Sverige.

– Alla kopplar samman mig med min pappa. Svenskarna har hela tiden felaktigt varit rädda för att jag ska bli som min pappa. Men han är han och jag är jag.

Mannens pappa sattes upp på EU:s och FN:s terrorlista 2006 och avled 2008 i samband med ett amerikanskt anfall mot Staden Mosul i Irak. Enligt Magnus Ranstorp är pappen en av de mest framträdande terroristerna i Sveriges historia. En muslimsk församling där pappan var centralfigur har pekats ut som en rekryteringsbas för svenska krigare, skriver DN.

"Mest blod på sina händer"

– Han är den som har mest blod på sina händer av alla svenska terrorister och är ett välkänt namn bland internationella säkerhetstjänster. Det finns ingen svensk som matchar honom, säger Magnus Ranstorp till Dagens Nyheter.

Tidigare i höstas berättade Säpo-chefen Anders Thornberg i TV4:s "Nyhetsmorgon" att 125 svenskar är i Syrien och Irak för att strida med terrorister. Ungefär 35 av dem uppges vara kvinnor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag