Den svenska medborgaren misstänks för mordförsök i Norge. Foto: Jesper Nordahl Finsveen/DagbladetDen svenska medborgaren misstänks för mordförsök i Norge. Foto: Jesper Nordahl Finsveen/Dagbladet
Den svenska medborgaren misstänks för mordförsök i Norge. Foto: Jesper Nordahl Finsveen/Dagbladet
Svensken flydde Norge, men kunde gripas i Malmö på lördagskvällen.Svensken flydde Norge, men kunde gripas i Malmö på lördagskvällen.
Svensken flydde Norge, men kunde gripas i Malmö på lördagskvällen.

Svensk gripen för mordförsök i Norge

Publicerad

En internationellt jagad svensk medborgare har gripits och anhållits misstänkt för mordförsök i Norge.

25-åringen flydde landet och greps av polis i Malmö på lördagskvällen – efter att en 15-årig kille kände igen honom på tåget.

– Jag kollade på bilden Expressen delade, så satt han snett över där jag satt. Jag kollade lite på honom, försökte få ihop hur de såg ut. Han på bilden och han i verkligheten. Jag kollade ner i telefonen och upp på honom fem sex gånger, berättar han.

I går, lördag, publicerade Expressen bilder och namn en 25-årig svensk medborgare som efterlysts internationellt för mordförsök i Norge.

Oslopolisen misstänker att mannen, som bott i Oslo en tid, sköt en 20-årig man i bröstet i slutet av januari.

I jakten på den misstänkte 25-åringen vädjade polisen om hjälp och tips från allmänheten.

– Vi vill ha in fler tips om var han befinner sig, sa Stein Olav Bredli, ledare för roteln för våldsbrott hos polisen i Oslo, under gårdagen.

Man befarade att svensken planerade att lämna Norge, därför efterlystes han internationellt – något han alltså inte är längre.

60 mil från mordförsöksplatsen

Bara timmar efter Expressens publicering av bilderna fick polisen in tips om var 25-åringen befann sig. Det visade sig att han, precis som polisen befarade, hade lämnat Norge. Strax efter klockan 21 på lördagen hittades och greps han av polis på centralstationen i Malmö, drygt 60 mil från attackplatsen.

Den misstänkte 25-åringen anlände till Malmö C med tåg från Göteborg och kunde ringas in med hjälp av tips från allmänheten. Det meddelar polisens FAST-grupp, som specialiserar sig på internationellt efterlysta personer, i ett mejl.

Malmöpolisen bekräftar gripandet, så även Oslopolisen via Twitter.

– Jag ser en notering här. Att klockan 21 är det någon gripen som har blivit anhållen. Det är vad jag kan se i nuläget. Jag kan bekräfta att så är fallet men inte så mycket mer, säger Mikael Nordström, inre befäl vid polisen i Malmö.

 

 

15-åring larmade polisen

Om mannen greps ombord på tåget på väg till Danmark, eller om han steg av på stationen i Malmö, framgår inte.

Hur mycket svensk polis har varit inblandad i jakten på den misstänkte har varken norsk eller svensk polis velat gå ut med – klart är dock att det var ett tips från en 15-årig kille som gjorde gripandet möjligt.

15-åringen var ombord på Öresundståget på väg hem till Lund från Göteborg. I närheten av Halmstad klev en man på och satte sig på en plats mittemot honom. Först märkte han inget konstigt med den nya passageraren som klädd i mörka kläder och en svart keps satt och drack en Sprite. Men några stationer längre fram såg han en artikel i sitt Facebookflöde:

– Jag kollade på bilden Expressen delade, så satt han snett över där jag satt. Jag kollade lite på honom, försökte få ihop hur de såg ut. Han på bilden och han i verkligheten. Jag kollade ner i telefonen och upp på honom fem sex gånger, berättar 15-åringen.

"Jag kallsvettades"

Han gick ifrån sin sittplats och gick ut i korridoren, kollade att det inte satt någon i tågets tysta avdelning och gick in där för att ringa polisens FAST-grupp via det tipsnummer som stod i artikeln.

– De tog tag i det tror jag. Rejält. Först trodde de kanske att det inte var sant och frågade var jag hade sett det, jag sa att jag hade sett bilden i tidningen och berättade allt.

När 15-åringen gick av tåget i Lund satt den misstänkte 25-åringen kvar. Men på nästa station, Malmö C, slutade hans resa.

– Jag kallsvettades när jag såg honom på tåget. Han såg lite nervös ut när jag lite diskret kollade på honom, han kollade på mig hela tiden. Det känns jättebra att han är gripen, så att det inte händer någon annan person.

Den gripne mannen kommer överlämnas till Norge, enligt den norska tidningen Dagbladet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag