71-årige svensken har gripits på flygplatsen i Aten. Foto: Google earth71-årige svensken har gripits på flygplatsen i Aten. Foto: Google earth
71-årige svensken har gripits på flygplatsen i Aten. Foto: Google earth
Han försökte smuggla ut 31 stulna pass - gömda i en mikrovågsugn. Foto: Ingvar BjorkHan försökte smuggla ut 31 stulna pass - gömda i en mikrovågsugn. Foto: Ingvar Bjork
Han försökte smuggla ut 31 stulna pass - gömda i en mikrovågsugn. Foto: Ingvar Bjork

Svensk gripen – hade 31 pass gömda i mikro

Publicerad

Han försökte smuggla ut 31 stulna pass - gömda i en mikrovågsugn.

Nu har den 71-årige svensken gripits på flygplatsen i Aten.

Polisen misstänker att passen var till flyktingar på väg mot EU, rapporterar grekiska Huffington Post.

– Grekiska myndigheter har beslutat att han ska utvisas, säger Katarina Byrenius Roslund på UD.

Det var i tisdags kväll som den 71-årige svenske mannen med irakiskt ursprung och bosatt i Mellansverige var på väg mot Istanbul från Aten.

I bagaget hade han bland annat en mikrovågsugn.

Hushållsmaskinen passerade inte säkerhetskontrollen onoterat - och när personalen undersökte den närmare hittade de 31 pass gömda inne i ugnen.

De larmade polisen som grep svensken strax innan han skulle kliva på flygplanet.

De grekiska myndigheterna fruktade först att svensken kunde ha kopplingar till terrororganisationen IS, men i nuläget tyder inget på det.

Polisen misstänker i stället att svensken var på väg till Turkiet med passen för att ge alternativt sälja dem till flyktingar som är på väg mot Europa.

Två svenska pass

De 31 passen kommer från flera olika länder enligt ett pressmeddelande från grekisk polis som belgiska nättidningen 7sur7 tagit del av.

Samtliga uppges vara äkta och polisen har genom att hämta uppgifter från Schengenregistret konstaterat att minst 15 av dem har registrerats som stulna.

Huffington Post uppger att fem av passen var franska, två svenska, två belgiska, tre egyptiska, två brittiska, två holländska, fyra spanska, två brasilianska samt ett pass var från länderna Israel, Italien, Tyskland, Argentina, Venezuela, Österrike, Ungern, Lettland och Estland.

I ugnen ska det även ha funnits två visum utfärdat av svenska respektive norska myndigheter.

Kontakt med anhöriga

Uppgifterna bekräftas av UD.

– Den uppgift som ambassaden har fått är att han ertappats med ett antal pass i olika namn, säger Katarina Byrenius Roslund på UD.

Svenska ambassaden står nu i kontakt med mannen sedan han frihetsberövades samtidigt som UD har kontakt med hans anhöriga i Sverige.

Mannen ställdes på torsdagen inför en grekisk åklagare i Aten, misstänkt för brott mot migrationslagarna.

– De rättsvårdande myndigheterna i Grekland har beslutat att utvisa honom men när utvisningen kommer ske är inte klart ännu, säger Katarina Byrenius Roslund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag