Svensk greps med 6,5 kilo knark

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BANGKOK/STOCKHOLM. En 38-årig svensk man har gripits med 6,5 kilo metaamfetamin på flygplatsen i Jakarta. Han gömde knarket i lönnfack i resväskorna. Nu riskerar han livstids fängelse.
Foto: Francois Mori

BANGKOK/STOCKHOLM. En 38-årig svensk man har gripits med 6,5 kilo metaamfetamin på flygplatsen i Jakarta.  

Han smugglade knarket i lönnfack i resväskorna - för att få 12 000 kronor.  

Nu riskerar han livstids fängelse.  

Det var sent i lördags kväll som den svenske mannen och hans flickvän anlände med flyg från Doha, i Qatar, till Soekarno-Hatta Internationella flygplats i Jakarta.

 Paret, den 38-åriga svensken och en 22-årig thailändsk kvinna, greps redan vid ankomst och enligt uppgifter i tidningen Jakarta Post var tulltjänstemännen redan införstådda med att paret var på väg, efter samarbete med Indonesiens Nationella Narkotikabyrå.

 Paret gömde 6,5 kilo metamfetamin i lönnfack i resväskorna. De sa att de hade fått ungefär 12 000 kronor för att smuggla in knarket.

Hålls i förvar

 Efter gripandet lyckades också polisen gripa en 38-årig man från Nigeria på ett hotell i Jakarta. Enligt polisen var han den som det gripna paret skulle överlämna väskorna till.

 De hålls nu i förvar av polisen i Indonesien.

 – Vi kan bekräfta att en svensk man misstänks för narkotikabrott. Mannen är utflyttad från Sverige, säger Pia Roed på UD:s presstjänst. 

 Ny förhandling ska hållas den 17 september. 

 – Ambassaden i Jakarta följer fallet och har besökt mannen, säger Pia Roed. 

 Om paret fälls för brottet riskerar de dödsstraff som i Indonesien verkställs det med exekutionspatrull. Västerlänningar brukar dock få sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse.

 Fängelserna i Indonesien räknas som de hårdaste i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.