Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk greps med 6,5 kilo knark

BANGKOK/STOCKHOLM. En 38-årig svensk man har gripits med 6,5 kilo metaamfetamin på flygplatsen i Jakarta. Han gömde knarket i lönnfack i resväskorna. Nu riskerar han livstids fängelse. Foto: Francois Mori
BANGKOK/STOCKHOLM. En 38-årig svensk man har gripits med 6,5 kilo metaamfetamin på flygplatsen i Jakarta.
Han smugglade knarket i lönnfack i resväskorna - för att få 12 000 kronor.
Nu riskerar han livstids fängelse.

Det var sent i lördags kväll som den svenske mannen och hans flickvän anlände med flyg från Doha, i Qatar, till Soekarno-Hatta Internationella flygplats i Jakarta.
Paret, den 38-åriga svensken och en 22-årig thailändsk kvinna, greps redan vid ankomst och enligt uppgifter i tidningen Jakarta Post var tulltjänstemännen redan införstådda med att paret var på väg, efter samarbete med Indonesiens Nationella Narkotikabyrå.
Paret gömde 6,5 kilo metamfetamin i lönnfack i resväskorna. De sa att de hade fått ungefär 12 000 kronor för att smuggla in knarket.

Hålls i förvar

Efter gripandet lyckades också polisen gripa en 38-årig man från Nigeria på ett hotell i Jakarta. Enligt polisen var han den som det gripna paret skulle överlämna väskorna till.
De hålls nu i förvar av polisen i Indonesien.
– Vi kan bekräfta att en svensk man misstänks för narkotikabrott. Mannen är utflyttad från Sverige, säger Pia Roed på UD:s presstjänst.
Ny förhandling ska hållas den 17 september.
– Ambassaden i Jakarta följer fallet och har besökt mannen, säger Pia Roed.
Om paret fälls för brottet riskerar de dödsstraff som i Indonesien verkställs det med exekutionspatrull. Västerlänningar brukar dock få sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse.
Fängelserna i Indonesien räknas som de hårdaste i världen.