Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk Greenpeace-
aktivist gripen

Ryska kustbevakningen slog till mot Greenpeace-aktivisterna när de försökte klättra upp på en oljeplattform, tidigare i veckan.Foto: Denis Sinyakov

Ryska kustbevakningen uppges ha slagit till mot ett Greenpeace-fartyg som befann sig strax norr om den europeiska delen av Ryssland.

30 aktivister, varav en svensk, ska nu ha gripits och befunnit sig under vapenhot från den ryska kustbevakningen.

Än finns inga uppgifter om svensken kommer att friges.

– Vi har ständig kontakt med hans anhöriga här i Sverige, säger Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace till Expressen.se.

Greenpeace har under en tid befunnit sig på fartyget Arctic Sunrise i Petjorahavet utanför Ryssland för att demonstrera mot oljeborrningen. Vid ett flertal tillfällen ska de ha blivit konfronterade av den ryska kustbevakningen, som bland annat ska ha hotat med att öppna eld mot dem.

I torsdags slog kustbevakningen till mot Arctic Sunrise, bordade fartyget och grep aktivisterna ombord, berättar Annica Jacobson, chef för svenska Greenpeace.

– De blev gripna på internationellt vatten under vapenhot och har hållits av kustbevakningen sedan dess. Vi har inte fått någon information om vad de anklagas för, säger hon.

Bland de 30 gripna aktivisterna finns en svensk man i 50-årsåldern hemmahörande i Kista utanför Stockholm.

Olaglig bordning

Enligt Annika Jacobson har man från Greenpeace sida följt de regler som gäller, bland annat genom att hålla sig tre nautiska sjömil från närmaste oljerigg. Däremot ska ryska kustbevakningen ha begått en olaglig manöver genom bordningen. Man försöker nu få kontakt med de gripna aktivisterna.

– De har inte fått lov att använda sig av konsulärt ombud. Det vi vet är att de har blivit tvingade under vapenhot att befinna sig i mässen på ett fartyg. Men de ska vara vid god hälsa och oskadda, säger hon.

15 år i fängelse

Svenska UD bekräftar att de känner till fallet, men har inte fått någon bekräftelse på om uppgiften om den gripne svensken stämmer.

– Tidigast nästa vecka kan vi få återkoppling från de ryska myndigheterna om det här, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Nyhetsbyrån AFP uppger att ryska myndigheter säger att det kan finnas bevis på att Greenpeace-aktivisterna gjort sig skyldiga till sjöröveri. Brottet kan ge mellan 5 och 15 års fängelse i Ryssland, enligt TT.

På fredagen genomförde Greenpeace protestaktioner utanför ryska ambassaden i flera länder, däribland Stockholm, och överlämnade ett brev till den ryske ambassadören.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.