Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk gängledare åtalad – styvson till borgmästare

Svensken.
Marbella.
Foto: Tina Remius Strömberg / TT NYHETSBYRÅN

Svensken har pekats ut som frontfigur för ett kriminellt nätverk som smugglat knark och tvättat pengar på spanska solkusten.

Han är även styvson till Marbellas borgmästare.

Nu bekräftar spanska riksdomstolen åtalet mot honom – däribland narkotikabrott och penningtvätt, rapporterar lokala medier.

Nyheten om svensken, som är i 50-årsåldern, kommer i ett känsligt läge för Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz. 

Om bara några månader, i slutet av maj, hålls kommunalval i Spanien.

– Jag måste ännu en gång betona att det är en fråga helt främmande för kommunfullmäktige och naturligtvis för mig som borgmästare. Rättsprocessen är som vilken annan process som helst, säger Ángeles Muñoz till lokala spanska medier.

Det är den spanska riksdomstolen som bekräftat åtalet mot svensken. Det ingår inom ramen för en större härva, där mer än 30 personer är misstänkta.

Svensken anklagas för att ha tillhört en kriminell organisation, för narkotikabrott och penningtvätt.

Var frontfigur för kriminellt nätverk

Enligt åtalet har svensken varit frontfigur för ett kriminellt nätverk som smugglat knark i möbeltransporter som gått till bland annat Sverige. Svenskens jobb gick ut på att upprätthålla kontakten mellan leverantörer och kunder.

Under ett uppmärksammat tillslag 2021, som skedde i samarbete mellan spansk polis och svenska Noa, togs stora mängder narkotika i beslag. Bland annat handlade det om 1,7 ton hasch, 500 kilo marijuana och 55 000 opiumtabletter. Därtill beslagtogs flera vapen och miljontals euro i kontanter.

Möbelföretaget ska vid sidan av smugglingen ha haft fem olika kontrakt med kommunfullmäktige. Affärerna beräknas ha varit värda 600 000 euro – motsvarande drygt 6,8 miljoner kronor, enligt spanska medier.

Även misstanken om penningtvätt rör stora summor. Enligt åtalet handlar det om åtminstone 7, 3 miljoner euro som tvättats – drygt 83 miljoner kronor.

Totalt ska det handla om sex tillfällen då penningtvätt skett.

Svensken har nekat till anklagelserna.

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.