Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk fortkörare kan få böta 7,6 miljoner

BILEN BESLAGTOGS. 37-åringen släpptes efter förhöret men polisen beslagtog hans Mercedes och drog in hans körkort i väntan på rättegång.
En svensk man kan ha slagit världsrekord i fortkörning.
Mannen körde 290 kilometer i timmen mellan schweiziska
Bern och Lausanne.
- Han riskerar höga böter, säger polisens talesman
Benoit Dumas till Expressen.
Det är i det närmaste en underdrift - det handlar om 7,6
miljoner kronor.

FAKTA

Höga fortkörningsböter


2010, Schweiz. En diplomat från Guinea-Bissau dömdes till cirka tre miljoner kronor i böter för att kört sin Ferrari Testarossa i 137 kilometer i timmen genom en liten by i östra Schweiz.
2008, Schweiz. En Porsche-förare i St Gallen dömdes till mer än 750 000 kronor i böter.
2004, Finland. Jussi Salonoja, arvtagare till ett korvimperium, dömdes till 1,7 miljoner kronor i böter för att kört 80 på en 40-sträcka.
2002, Finland. Nokiadirektören Anssi Vanjoki dömdes till 1,2 miljoner kronor i böter för att ha kört för fort med sin Harley-Davidson. Han körde 75 inne i Helsingfors där fartgränsen är 50.

Den 37-årige mannen hade nyss köpt sin svarta Mercedes-Benz SLS AMG. Den är inte svenskregistrerad men försedd med en EU-registreringsskylt enligt den schweiziska polisen.
I fredags var den 37-årige svensken i Schweiz. Klockan 13.21 - när han färdades på motorvägen i närheten av Fribourg - mellan Bern och Lausanne - registrerades han av en nyinstallerad hastighetskamera klockan 13:21.
Då körde mannen 290 kilometer i timmen. På en en 120-väg.
Alltså 170 kilometer i timmen för fort.
I den hastigheten skulle det bar ta runt två timmar att köra mellan Stockholm och Malmö.
- Han körde så fort att bilen gled 500 meter från när han bromsade tills den stannade. Jag vet inte om det är världsrekord - men det är världsrekord hos oss i Fribourg,säger polisens talesman i Fribourg Benoit Dumas.

Förhördes tre timmar
Svensken gjorde inte motstånd när polisen stoppade honom. Han följde med trafikpolisen till stationen i Fribourg utan problem.
- Han satt i förhör i tre timmar. Han berättade sin version om varför han körde så fort. En domare får avgöra om han talar sanning eller inte, säger Benoit Dumas.

Släpptes efter förhör
37-åringen släpptes efter förhöret men polisen beslagtog hans Mercedes och drog in hans körkort i väntan på rättegång.
Schweiz tillhör de länder som tillämpar mycket hårda straff för fortkörning.
Enligt den tyska tidningen Die Welt riskerar nu svensken så mycket som 1,08 miljoner schweizerfranc i böter - 7,6 miljoner svenska kronor.
Det betyder att den gripne svensken sannolikt är ganska välbärgad.
- Det är tre faktorer som avgör vilket straff han får. Det är hur fort han körde, fara för allmänheten och hur mycket han tjänar. Domaren kommer att titta på dessa faktorer, säger Benoit Dumas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.