Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk försöker sälja sin njure på nätet

Här är mannens annons, som auktionssajten Tradera nu tagit bort. Utropspriset är 2,5 miljoner kronor.
Mannen befinner sig i svår ekonomisk knipa.
Därför försökte han sälja sin ena njure på Tradera för 2,5 miljoner kronor.
- Jag är fullt beredd att genomföra detta, säger han.
Men annonsen bryter mot sajtens regler och har plockats bort.
Säljaren, en man i Mellansverige, råkade ut för en trafikolycka på 1990-talet och drabbades av en whiplashskada. Han hade precis startat eget företag och fick ingen sjukpenning.
Efter en tvist med försäkringsbolaget är han skuldsatt och har därefter levt på existensminimum.
– Vi var en vanlig medelklassfamilj när det här inträffade. Men genom en olycka ställs man på bar backe och får gå från hus och hem. Jag har överlevt med hjälp av barn och anhöriga, säger han.
Nu orkar han inte med sina ekonomiska svårigheter längre och är beredd att sälja sin njure till den som är redo att betala 2,5 miljoner kronor.
– Jag är fullt beredd att genomföra detta. Jag har två välfungerande njurar och klarar mig bra med en.

Vill väcka debatt

Mannens anhöriga känner inte till något om annonsen – som han inte fick något svar på.
– Det hade jag inte räknat med heller. Sådant här är ju tabu.
Ett annat syfte med annonsen är att väcka debatt om sjukförsäkringsreglerna, och bristen på ansvarstagande hos försäkringsbolagen.
– Så här är det att bli sjuk och skadad för en nybliven företagare i dag. Systemet är sjukt – att man blir sjuk och skadad och ska hamna på obestånd.

Bryter mot reglerna

Annonsen bryter mot Traderas användaravtal, som säger att det är förbjudet att annonsera ut organ, ben, blod, avföring, sädesvätska och ägg.
– Den ska stängas ned omedelbart. All form av handel med människokroppsdelar är förbjudet, sa Traderas presschef Jenny Pedersén när Expressen ringde upp henne och berättade om annonsen på lördagseftermiddagen.
Tradera har en sökmotor som söker igenom sajten efter vissa ord och larmar när tvivelaktiga annonser dyker upp. Användarna kan också anmäla annonser som bryter mot reglerna.
– Vi har som riktlinje att granska en annons inom 24 timmar om någon anmäler den.
I det här fallet har annonsen legat ute i nästan två dygn. Varför har ni inte reagerat?
– Det är någon som bestämt sig för att bryta mot våra användarvillkor. Vi har inte möjlighet att kontrollera allt mellan himmel och jord som läggs ut.
Tradera har nu plockat bort annonsen.
Mannen har även försökt sälja njuren på Blocket, men nekades att lägga ut annonsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.