Reklam för den ryska flottans nya luftvärnsrobotarna Pantsir.
Reklam för den ryska flottans nya luftvärnsrobotarna Pantsir.

Rysk robotskjutning vid svenska kusten

Publicerad
Uppdaterad

Svensk flygtrafik och sjöfart varnas nu för ryska robotskjutningar i Östersjön under nästa vecka. Den ryska övningen ska äga rum på internationellt vatten sex mil söder om Karlskrona.

– Det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

Tidigare har det varit känt att den ryska marinen under 2018 kommer börja använda en ny luftvärnsrobot med längre räckvidd och bättre förmåga att skjuta ned fientliga flygplan, missiler och drönare.

Varningen för den ryska övningen kommer i en kortfattad notis från Luftfartsverket – en så kallad NOTAM – med följande formulering:

”DANGER AREA RUSSIA 1 ESTABLISHED DUE ROCKET TEST FIRINGS IN  THE SOUTHERN PART OF THE BALTIC SEA”, står det i varningen som gäller all flygtrafik upp till 18 000 meters höjd.

Varningen som gått ut till flygtrafiken.

Ryssland planerar att genomföra robotövningen på internationellt vatten utanför den svenska gränsen i ett område som dock ligger under svenskt flygledaransvar där Sverige har ansvar för flygsäkerheten. Övningen startar klockan 06.00 på onsdag i nästa vecka och avslutas på fredagen klockan 18.00.

Det här är första gången som Ryssland genomför militära övningar så långt västerut.

– Det är en ovanlig begäran och den strider inte emot regelverket. Men det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här och det gäller att följa det här med stor eftertänksamhet. Sen får vi anledning att se vad de ska göra och vilka effekterna blir, säger försvarsminister Peter Hultqvist, S,  till DN.

Det är Ryssland som meddelat Sverige planerna på övningen och det område som är aktuellt – och där varnas också sjöfarten. Övningsområdet ligger fyra landmil söder om Utklippan i Karlskronas skärgård, drygt sex mil utanför Karlskronas stadskärna och nio mil öster om Simrishamn.

Övningsområdet.

Försvarsmakten har kännedom om övningen

Försvarsmaktens högkvarter har också fått information om de ryska testerna med robotar.

- Vi har kännedom om detta men kommenterar inte om vi vidtar några åtgärder eller inte. Vi kan dock säga att vi har god kontroll på aktiviteter i vårt närområde, säger Jesper Tengroth, presstalesperson på Försvarsmakten.

- Försvarsmakten har tidigare pekat på intensifierade övningar i vårt närområde med tanke på det skärpta säkerhetsläget.

Han vill inte kommentera vad Försvarsmakten misstänker att ryssarna vill testa eller hur vanligt det är med ryska övningar nära den svenska gränsen men en källa inom Försvarsmakten beskriver situationen som ”mycket ovanlig”.

Även överstelöjtnant Carl Bergqvist som driver försvarsbloggen Wiseman noterar den ovanliga övningen i svensk kontrollzon, FIR.

https://twitter.com/wisemanswisdoms/status/979115791705694209

Sedan tidigare är det känt att Ryssland nu ska börja testa nya luftvärnsrobotar – Pantsir – som specialbyggt för den ryska marinen för att till sjöss kunna skjuta ned jaktplan, missiler och drönare på två mils avstånd. Pantsir-roboten är skarpare än sina föregångare och ska kunna skjuta ner fyra fientliga mål samtidigt, uppgav tillverkaren vid lanseringen enligt finländska YLE.

- Min gissning, utifrån tidigare rysk verksamhet, är att de avfyrat ett par LV-robotar mot en målrobot som simulerar ett anfallande flygplan, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

- Eftersom den anvisade zonen ligger ganska långt ut från Kaliningrad är det nog ett fartyg i zonen som skjuter robotarna.

Reklam för den ryska flottans nya luftvärnsrobotarna Pantsir.

Ryssland hade kunnat välja att öva robotskjutningen längre söderut i Östersjön i närheten av Kaliningrad – den ryska staden vid Östersjön som ligger inklämd mellan Polen och Litauen. Kaliningrad ligger 35 mil sydöst om Karlskrona och vattnet utanför lyder under rysk flygledning.

Reklam för den ryska flottans arsenal.
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag