Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk flygplats ska ha hackats av IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett meddelande lades upp på flygplatsens hemsida.
Stockholm-Västerås Airport.
Foto: Håkan Wikström

Stockholm-Västerås Airport har hackats av en grupp som utger sig för att vara IS, Islamiska staten.

Besökarna på hemsidan möts av budskapet att de "är överallt".

Flygplatsen har nu höjt säkerheten kring området, uppger tillförordnad chef, Helena Butén.

Tillförordnad chef över Stockholm-Västerås Airport, Helena Butén, nåddes av nyheten vid 21.30-tiden.

Det hon vet i nuläget är att de blivit hackade – och de har som en reaktion på detta vänt sig till polisen och Säpo. Samtidigt har de bett det företag som tillhandahåller hemsidan att spara all möjlig information.

– Man hajar till och undrar vad det är frågan om. Det känns lite otäckt, det gör det. Samtidigt är det inte ett reellt hot i dagsläget utan en markering av något slag, säger hon.

"Inget man viftar bort"

Hon betonar att de inte fått in något slags hot till flygplatsen.

– Vi har inte fått någon typ av hot på annan väg heller.

Hur reagerade polisen?

– De gick raka vägen in och tittade på det och tog tag i det, så att säga. Det är ingenting som man viftar bort utan man tar det på allvar, säger hon.

Enligt Helena Butén går budskapet att plocka ner omgående, men de vill låta det vara kvar tills de fått okej av polisen.

– Vi höjer säkerheten runt flygplatsen. Vi kommer lägga bevakning, det är det som vi gör. I övrigt gör vi inget mer för stunden, konstaterar hon.

Ingen hotbild

Hos polisen i Västerås prioriterar man nu att översätta den text som publicerats på hemsidan. Man informerar samtidigt de grupper som ska ta sig an ärendet, men mer än så kan man inte berätta.

– Vår detaljerade arbetsordning är inget som offentliggör just nu. Vi informerar de som ska jobba med ärendet och behöver informationen, säger Maria Rupla vid Västeråspolisen.

Hon upplever det inte heller som att något hot ska ha inkommit till flygplatsen tidigare. Inte heller Säpo kan ge någon information om det förekommit en hotbild riktad mot flygplatsen.

– Jag kan inte gå in på vilka hotbilder som vi har varit informerade om, eller vilken slags information som vi har fått. Men den här enskilda händelsen hanteras av Västeråspolisen, säger Fredrik Milder, pressekreterare.

Ärendet på polisens bord

Enligt Milder blev de tidigt informerade om det inträffade men ärendet ska alltså ligga hos polisen i nuläget.

– Vi är informerade, men inte inkopplade. Den hanteras av polisen som olaga dataintrång. Just nu är det på deras bord. Det är för tidigt att säga vem som kommer hantera arbetet framöver, säger han.

Den text som publicerats på hemsidan är islams trosbekännelse – "Det finns ingen Gud utom Gud och Muhammed är hans sändebud" – tillsammans med den officiella IS-flaggan, som symboliserar den krigiska örnen.

Inom islam använder man sig traditionellt av flaggor för olika syften, så som fredssymbol till exempel. Det här är den krigsflagga som Islamiska staten gjort till sin mest utmärkande markör.

Den kallas för al-`uqāb, det vill säga örnflaggan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.