Flickan ska ha planerat att ansluta till IS. Foto: APFlickan ska ha planerat att ansluta till IS. Foto: AP
Flickan ska ha planerat att ansluta till IS. Foto: AP
Flickan ställs inför rätta i Wien. Foto: Google Earth/ExpressenFlickan ställs inför rätta i Wien. Foto: Google Earth/Expressen
Flickan ställs inför rätta i Wien. Foto: Google Earth/Expressen

Svensk flicka hyllade terrordådet i Paris

Publicerad

Hon hyllade terrordådet i Paris och ska ha planerat att ansluta sig till IS i Syrien.

På torsdag ställs den 17-åriga Linköpingsflickan inför rätta i Wien, Österrike. I bevisningen finns bland annat foton på IS-krigare - sparade i hennes mobil.

– Det är inga fina bilder, men det är inte tillräckligt för att dömas enligt vår mening, säger flickans advokat, Wolfgang Blaschitz.

I början av december förra året greps den 17-åriga flickan från Linköping på en tågstation i Wien efter att familjen slagit larm. De misstänkte att flickan, som radikaliserats, planerade att ansluta sig till terrorgruppen IS.

På torsdag ställs hon inför rätta i Österrike, misstänkt för att ha planerat att ansluta sig till en terrororganisation.

Och i bevisningen finns många spår som pekar på att familjen hade rätt i sina misstankar.

Däribland sms-konversationer och foton som sparats på flickans mobil. Flera foton ska föreställa IS-krigare.

– Det är inga fina bilder, men det är inte tillräckligt för att dömas enligt vår mening, säger flickans advokat, Wolfgang Blaschitz.

Hur förklarar hon de här bilderna på IS-krigarna?

– Om du ansluter dig till en grupp på Whatsapp (sms-app på mobilen, reds anm) sparas varje bild och dokument ner i mobilen. Hon säger att hon var intresserad av vad som pågick, hon har rätten att titta på vilka foton som helst.

Flickan ska enligt advokaten ha planerat att möta upp med tre danska kvinnor på tågstationen i Österrike, efter att ha rymt hemifrån. De danska kvinnorna dök dock aldrig upp.

Viktigt att notera är att försvarsadvokaten är den enda som kan beskriva bevisningen då åklagare och domare inte uttalar sig till medierna i samband med rättegången.

Hyllade Paris-dåden

I sms-konversationer med vänner från andra europeiska länder har flickan hyllat terrordåden i Paris i november.

Beklagligt, men inte straffbart, enligt advokaten.

– Vi har en konstitutionell rättighet till tanke- och yttrandefrihet. Vi må inte dela samma åsikt, men det är inte brottsligt, säger Wolfgang Blaschitz.

Polisen sa inledningsvis att flickan erkänt att hon var på väg till Syrien. Vad säger hon om det nu?

– Hon gjorde det i deras fantasi möjligtvis. Hon har inte erkänt någonting. Polisen trodde först att hon skulle spränga upp Wiens tågstation, det var på den nivån.

Kan återvända till Sverige

Flickans familj åker ner för att följa rättegången på plats, bland annat tillsammans med en representant från Sveriges ambassad.

Enligt Sveriges Radio kommer även representanter för svenska polisens sektion mot internationell grov organiserad brottslighet vara med under rättegången, för att lära av förhandlingarna.

Rättegången väntas endast pågå på torsdag, och även domen i målet förväntas ges då. Flickan riskerar upp till fem års fängelse.

Får försvarsadvokaten som han vill kan hon återvända till Sverige redan på torsdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag