Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk flicka gripen – skulle ansluta till IS

Enligt familjen var flickan på väg till Syrien för att ansluta till IS.
Flickan är hemmahörande i Linköping och greps i Wien.

En 17-årig flicka är gripen i Österrike. Enligt familjen ska hon vara på väg till Syrien för att ansluta till IS.

Hon är internationellt efterlyst och både Säpo och NOA är inkopplade i ärendet.

– Jag har knappt sovit på tre dagar, säger mamman.

En 17-årig flicka hemmahörande i Linköping är internationellt efterlyst sedan i onsdags. Enligt hennes familj lämnade flickan landet i veckan för att ansluta sig till Islamiska staten (IS) i Syrien.

Polisen bekräftar att ett ärende har upprättats.

– Den här flickan anmäldes försvunnen tidigare i veckan och hon efterlystes då enligt konstens alla regler, även internationellt, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl Linköping.

Enligt familjen har flickan radikaliserats den senaste tiden. Hon har hållit sig allt mer för sig själv på rummet och ska ha tittat på flera videoklipp som är kopplade till IS, samt pratat positivt om IS i vissa sammanhang.

Familjen har också hittat anteckningar där hon uttrycker stöd för personer som stått åtalade i Storbritannien för att ha haft kopplingar till IS, enligt familjen.

– Hon kan inte förstå själv vilken fara hon utsätter sig själv för, hon är helt hjärntvättad av dem, säger en av flickans kusiner.

Flickan är född och uppvuxen i Sverige och går på gymnasiet.

– Jag har knappt sovit på tre dagar, säger hennes oroliga mamma.

Gripen i Österrike

Flickan ska ha gripits i Wien, Österrike på lördagseftermiddagen. Detta tack vare att familjen lyckades spåra hennes mobil, och då informerade österrikisk polis.

Den österrikiska polisen ska efter gripandet ha tagit kontakt med familjen och sagt att svensk polis behövde kontakta dem för att de skulle kunna behålla henne, och att det var en fråga om timmar.

När Expressen kontaktade polisen under lördagskvällen ska ingen kontakt ha tagits med Österrike.

– Vi har kontaktat internationella enheten på NOA. De uppmanades av oss att kontakta österrikiska myndigheter för att se om det stämmer att österrikisk polis tagit hand om den här tjejen, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl Linköping.

Senare under lördagsnatten upprättades dock ett beslut om omhändertagande av sociala jouren i Linköping och österrikiska myndigheter kontaktades.

Hur länge de kan hålla henne frihetsberövad är osäkert, enligt polisen.

"Inte solklart"

Enligt polisen är det ett komplicerat ärende att få hem den 17-åriga flickan.

– Det är inte solklart. Den här tjejen är anmäld försvunnen, hon är inte misstänkt för brott så det finns inga tvångsåtgärder som svensk polis kan göra mot henne. Så rent spontant känns det mer som ett ärende för sociala myndigheter. Svensk polis har inga möjligheter att tvinga hem henne på ett plan för Österrike.

Nationella operativa avdelningen (NOA) i Sverige bekräftar att man har varit inkopplade för att kontakta österrikiska myndigheter.

- Jag kan bara säga att man jobbar med ärendet. Det pågår för fullt, säger pressekreterare Stephan Ray.

Tar ni den här frågan på allvar?

– Absolut.

Österrikisk polis säger att de inte har möjlighet att bekräfta uppgifter om huruvida de har frihetsberövat en svensk 17-åring.

Hoppas på närmare samarbete

En nära vän till familjen som också har ett stort engagemang i en lokal kvinnoförening hoppas på ett närmare samarbete med polisen framöver.

– Det var vi som hittade henne, och det var vi som kontaktade polis. Men vi hoppas verkligen att vi kan samarbeta mer med myndigheter, så vi kan hindra sådant här i framtiden. Det måste hända, säger hon.

Flickans pappa hoppas nu att hans dotter ska kunna föras tillbaka till Sverige.

– Vi har anmält och varnat men vi känner inte att det har tagits på allvar. Vi är så oroliga, säger han.

Stödtelefon mot extremism

■ Är du familj eller närstående och känner oro för att en person ska ansluta sig till våldsbejakande extremistiska rörelser i Sverige och/eller utomlands?

■ Då kan du ringa den nationella stödtelefonen som bemannas vardagar mellan 09:00-15:00. Den startade den 16 november och bemannas av Röda korset.

■ Stödtelefonen fungerar som en kopplingscentral där de samtal som inkommer slussas vidare till berörda aktörer på lokal nivå.

■ Alla samtal kan genomföras anonymt och samtalet syns inte på telefonräkningen.

■ Telefonnumret: 020-100 200.

Källa: Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.