Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ex-minister i bråk om gränspolis

Ylva Johansson.
Foto: FEHIM DEMIR / EPA / TT
EU-flaggan.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Sveriges EU-kommissionär – och tidigare S-minister – Ylva Johansson riktar kritik mot unionens gränsmyndighet Frontex.

Hon anklagar Frontexs chef Fabrice Leggeri för att ha svårt att samarbeta och göra det han ska, rapporterar Politico.

Sedan tidigare utreds myndigheten för oegentligheter vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Det var vid ett möte med europaparlamentariker på måndagen som Ylva Johansson, tidigare socialdemokratisk arbetsmarknadsminister, uttalade sig kritiskt mot Frontex-chefen.

Ylva Johansson är EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, så Frontex lyder under hennes mandat.

Enligt nyhetssajten Politico sa den tidigare S-ministern att Frontex har problem med att ”samarbeta” och agera inom ramen för sitt myndighetsuppdrag. Uttalandena ska ha skett vid ett möte med EU-parlamentariker och rör bland annat att gränsorganet inte anlitat jurister som ska se till att de efterlever internationell rätt.

Utreds för olagligheter vid gränsen

Frontex uppdrag är att skydda Europas yttre gränser, och en stor del av myndighetens arbete är centrerat till gränserna mellan Italien och Libyen, Spanien och Marocko och Grekland och Turkiet.

Myndigheten håller för närvarande på att expandera. Över 10 000 gränspoliser ska rekryteras – ett uppdrag som kantats av svårigheter och problem, skriver Politico.

Samtidigt utreds myndigheten av Olaf, EU:s organ för bedrägeribekämpning, för att på olovliga sätt ha hindrat migranter från att ta sig till Grekland. Personal på myndigheten ska även ha utsatts för trakasserier.

Myndighetens franske chef Fabrice Leggeri slår tillbaka mot anklagelserna.

”Utredningen har hittills inte hittat några brott mot mänskliga rättigheter”, säger en talesperson till nyhetssajten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.