Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk-etiopisk politiker gripen – ”jätteoroliga”

Svensk-etiopisk politiker med topposition frihetsberövad.
Andualem Tadesse Boltena leder ett politiskt parti som vill att Wolaitadistriktet i södra Etiopien ska bli en egen delstat.
Foto: Privat
I en video som uppges vara tagen i häktet ser Andualem Tadesse Boltena ut att vara vid gott mod.

Den etiopiske politikern Andualem Tadesse Boltena, som har bott i Sverige, har gripits i Sodo i södra Etiopien.

Vad han anklagas för är oklart.

– Vi har varit jätteoroliga. Det är vanligt att politiskt aktiva personer kidnappas, säger en kvinna i Sverige har en son ihop med honom.

Andualem Tadesse Boltena, 35, är generalsekreterare för det politiska partiet Wolayta National Movement. Partiet driver att Wolaitadistriktet i södra Etiopien ska bli en egen delstat, berättar Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktsforskning vid Bjørknes Høyskole i Oslo.

– Men nu verkar det som att regeringspartiet i Etiopien försöker förhindra att distriktet genomför processen för att bli en egen delstat, säger han.

– Andualem har varit en varit en av de främsta aktivisterna som stått upp för den rätten som de har enligt den etiopiska konstitutionen, säger Kjetil Tronvoll, som själv träffade Andualem Tadesse Boltena i samband med en resa till Etiopien i november.

Meddelandet: Var i fara

Under den gångna veckan har det hållits fredliga demonstrationer i Wolaita med krav på att ensidigt utropa sig som en delstat, utan att gå genom en folkomröstning.

Enligt Kjetil Tronvoll har troligen myndigheterna slagit ner på demonstrationerna och då gripit Boltena och ett par andra aktivister. Gripandet ska ha skett i staden Sodo.

På torsdagen hade Tronvoll sms-kontakt med Boltena.

– Då skrev han att han var bekymrad, för då hade han fått information från lokala kontakter om han var i fara och troligen skulle bli arresterad. Då blev han uppmanad att åka till Addis Abbeba, för där är det tryggare på grund av den internationella närvaron där. 

Samma dag skrev tidningen Addis Standard att Boltena hade gripits och hänvisade till ett uttalande på Wolayta National Movements Facebooksida.

De övriga personer som greps ska ha släppts, medan Boltena är fortsatt fängslad. Det är oklart vad han misstänks för.

– Det har inte förts fram några formella anklagelser, säger Kjetil Tronvoll.

”Vi har varit jätteoroliga”

Andualem Tadesse Boltena är etiopisk medborgare men har bott flera år i Sverige. En kvinna i Sverige som har en femårig son ihop med honom berättar:

– Vi har varit jätteoroliga. Det är vanligt att politiskt aktiva personer kidnappas, säger hon.

Men under lördagen ringde han hem.

– Han sitter fortfarande i häktet men han verkar vara okej, säger hon.

Det blev dock inget långt samtal och han berättade inte vad han anklagas för.

– Vår son fyllde år i går, så han sjöng för honom och ville prata med honom.

På sociala medier finns en film på Andualem Tadesse Boltena som uppges vara tagen av besökare i häktet. Där ser han ut att vara vid gott mod, och han säger bland annat ”we will win”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.