Den svenska medborgaren misstänks ha skjutit ned en man i Oslo tidigare i veckan. Foto: Jesper Nordahl Finsveen/Dagbladet
Den svenska medborgaren misstänks ha skjutit ned en man i Oslo tidigare i veckan. Foto: Jesper Nordahl Finsveen/Dagbladet

Svensk efterlyst för mordförsök i Norge

Publicerad

En svensk medborgare är internationellt efterlyst för mordförsök.

25-åringen misstänks ha skjutit ner en man i Oslo – nu vädjar polisen om hjälp i jakten på honom.

– Vi vill ha in fler tips om var han befinner sig, säger Oslopolisens Stein Olav Bredli.

Det var den 27 januari i år som en man skadades kritiskt i en skottlossning i stadsdelen Torshov i Oslo. Personen, en man i 20-årsåldern, träffades i bröstet och hittades av ambulanspersonal blödande i en trappuppgång. Han fördes snabbt till Ullevåls sjukhus där han opererades akut. Hans liv är nu utom fara.

Polisen misstänkte tidigt att det rörde sig om en ensam gärningsman och när de började undersöka skjutningen pekade flera spår på att en 25-årig man med svenskt medborgarskap låg bakom mordförsöket.

Mannen bor sen en tid tillbaka i Oslo. Nu är han efterlyst – både i Norge och internationellt. För att hitta den misstänkte vapenmannen har Oslopolisen gått ut med bilder på honom, samtidigt ber de om tips från allmänheten.

– Vi anser att de uppgifterna ger oss tillräckligt med fakta för att vi ska kunna gå ut och efterlysa honom, säger Stein Olav Bredli, ledare för voldsavsnittet hos polisen i Oslo.

Kontaktat polis utomlands

Polisen befarar att mannen kan ha lämnat Norge i sin flykt.

– Han är internationellt efterlyst, och vi jobbar på flera platser utan att gå in på detalj var eller med vem, svarar Bredli på frågan om svensk polis kontaktats i jakten.

– Vi hoppas att han är kvar i Norge. Men han är internationellt efterlyst för mordförsök.

Innan polisen gick ut med den misstänktes namn och bild vädjade de till honom att överlämna sig.

– Vi har anledning att tro att han vet att han är efterlyst av polisen. Därför har vi gått ut med att vi vet vem han är och att vi vill att han överlämnar sig. När han inte gjorde det gick vi ut och bad allmänheten om tips, har Grete Lien Metlid på sektionen för vålds- och sexförbrytelser i Oslo sagt till den norska tidningen Dagbladet.

Vädjade om att han skulle överlämna sig

På utrikedepartementet har man inga uppgifter om efterlysningen. I stället hänvisar de till polisen. FAST-gruppen specialiserar sig på internationellt efterlysta personer.

FAST-gruppen hälsar i ett mejl att de biträder andra länder med lokalisering och gripande av personer i Sverige som är efterlysta för grova brott.

Angående fallet säger de dock: "Vi kommenterar aldrig pågående ärenden för att inte röja våra metoder eller hjälpa den efterlysta personen med kunskap om vilka spaningsåtgärder vi vidtar."

På söndagen, timmar efter Expressens publicering, greps mannen på ett tåg i Sverige – således är han inte längre internationellt efterlyst. Vad som händer nu är oklart.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag