Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk död i Ukraina
– kraschade med bil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En svensk man i 30-årsåldern har omkommit i en bilolycka under militärt uppdrag i sydöstra Ukraina.

Enligt uppgifter till Expressen har det uppstått en konflikt med mannens försäkringsbolag. De vill inte betala för hemtransporten sedan mannen åkt ned för att strida i en väpnad konflikt.

Mannen från södra Sverige hade enligt uppgifter till Expressen befunnit sig i Ukraina sedan i september. Han anslöt sig då till en frivilligbataljon för att strida mot de proryska rebellerna i östra Ukraina.

Expressens medarbetare har talat med en person i samma bataljon. Han berättar att svensken ska ha befunnit sig på ett militärt uppdrag i sydöstra Ukraina, nära staden Berdjansk, när olyckan inträffade vid en truppförflyttning.

– De hade sommardäck på bilen och det var väldigt halt när de tappade kontrollen över bilen och körde av vägen. Han ska ha fått ratten i bröstkorgen, förlorade medvetande och dog strax efteråt, säger uppgiftslämnaren.

Bilen totalförstördes

Svensken ska ha färdats tillsammans med tre andra personer ur bataljonen. Bilen blev totalförstörd och en engelsman, som satt i passagerarsätet, ska ha skadats lindrigt och förts till sjukhus.

– Jag var själv inte där när det hände, men blev underrättad omgående. Det tog över ett dygn för mig att få fram dödsattesten då staben motarbetade både mig och svenska UD, säger uppgiftslämnaren.

Mats Samuelsson på UD:s pressjour bekräftar dödsfallet på lördagsmorgonen till Expressen.

– Det stämmer att en svensk man i 30-årsåldern, från södra Sverige, omkommit i en bilolycka i östra Ukraina, säger han.

Tvist med försäkringsbolaget

UD fick uppgifterna officiellt bekräftade under fredagen och säger att mannens anhöriga är underrättade.

Enligt uppgifter till Expressen har det uppstått en tvist med mannens försäkringsbolag då de inte vill betala för hemtransporten av kroppen sedan mannen åkt ned för att strida i en väpnad konflikt.

– Jag kan inte uttala mig i detta enskilda fall, men rent generellt när det gäller hemtransport är det en fråga för den drabbades försäkringsbolag och om denne har en täckande försäkring, säger Mats Samuelsson.

Expressen har varit i kontakt med en barndomsvän vän till den omkomne svensken.

– Vi skrev till varandra på Facebook så sent som i onsdags. Han var så lycklig och sa att han kände att han gjorde skillnad.

Vännen berättar att mannen haft ett brokigt förflutet men att han nu kände att han hittat en plats där han kände sig behövd och gjorde skillnad.

– Man styr sitt eget öde och han har gjort mycket fel, men han har haft det svårt i livet. Han var innerst inne väldigt fin och väldigt omtyckt av sina vänner, säger vännen.


Annica Ögren

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.