Svenske FN-observatör Mats Norhult, 54, befaras ha omkommit i Nepal. Foto: ÖRJAN SÖDERLUND/NWT och AFP
Svenske FN-observatör Mats Norhult, 54, befaras ha omkommit i Nepal. Foto: ÖRJAN SÖDERLUND/NWT och AFP

Svensk befaras död i helikopterkrasch

Publicerad
Uppdaterad
Den svenske FN-observatör Mats Norhult, 54, befaras ha omkommit när en helikopter störtade i Nepal.
Officerens arbetskamrater informerades nu på morgonen.
Norhult kommer i från Karlstad och jobbade för Försvarsmedicinskt centrum i Västra Frölunda.
Mats Norhults kollegor har nu under morgonen informerats av försvarsmakten.
-    Det är brukligt att informera om det faktiska läget när det hänt en olycka, säger hans chef Leif Härdig.
Även hans anhöriga har underrättats.
Svensken var på FN-uppdrag och var på väg till Katmandu tillsammans med elva FN-kollegor när kraschen inträffade i går eftermiddag, svensk tid. Samtliga ombord omkom, uppger FN-taleskvinnan Michèle Montas i New York för nyhetsbyrån AP.

Hårt väder

Enligt Montas fanns sex FN-observatörer ombord. De kom från Sverige, Sydkorea, Indonesien och Gambia. Fyra lokalanställda nepaleser och tre besättningsmän från Ryssland fanns också i olyckshelikoptern som var på väg tillbaka från Ramechhap i östra Nepal till huvudstaden Katmandu. Vädret uppges ha varit hårt i området, och helikoptern brann dessutom i flera timmar efter kraschen.

Sönderbrända kvarlevor

Under tisdagsmorgonen nådde Nepalesiska räddningsstyrkor kraschplatsen, belägen 20 mil öster om Katmandu.
- Vi har hittat kvarlevorna av 12 kroppar, men har ännu inte kunnat identifiera dem, säger  Khinu Prasad Acharya, vid den lokala polisen till AFP.
Men uppgifterna går isär. Det talas även om tio dödsoffer.
Enligt Acharya har FN nu säkrat olycksplatsen, men dimma och hårt väder har gjort det svårt att bärga kropparna.

Övervakar fredsavtal


FN övervakar sedan 2006 fredsavtalet mellan den förra gerillan och regeringen i Nepal.
I ett uttalande meddelar FN:s generalsekreterare Ban Ki - Moon FN:s att han känner stor sorg över det som inträffat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag