Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk ansvarig i pedofilnätverk

STOCKHOLM. En svensk i 50-årsåldern misstänks vara spindeln i nätet i ett världsomspännande nätverk där flickor i tioårsåldern utsatts för grova sexuella övergrepp på beställning och de filmade eller fotograferade övergreppen sedan sålts.

På måndagen greps han av nationella insatsstyrkan i centrala Södertälje, enligt SVT Nyheter.

– Han har tagit emot beställningar från män i Västeuropa och USA på vad de vill se, säger polisöverintendent Per Wadhed på Rikskriminalpolisen till SVT.

Själva övergreppen, på ett 40-tal flickor, ska ha skett i Tjeckien och i flera före detta Sovjetrepubliker.

– Det är fruktansvärda filmer och bilder, säger Wadhed som kallar det både utstuderat och grovt.

Polisens utredning ska under tisdagen ha lett till gripanden i bland annat Spanien, Tjeckien, USA och Kanada. Fler gripanden är att vänta.

De som gripits hittills är, förutom svensken, både så kallade producenter och konsumenter.

– Man kan säga att produktionsledet ofta finns österut och konsumtionsledet västerut, säger Björn Sellström, chef för Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp.

Polisen: Mycket ovanligt

Att den som uppfattas som spindeln i nätet gripits i Sverige betraktas som mycket ovanligt.

– Det är ovanligt överallt, i alla länder, med den här typen av gripande. Det ska mycket till för att man ska hitta dem. Det gäller att ha både tur och skicklighet, säger Sellström.

Inom nätverket har det skett pengatransaktioner både för att betala för övergreppen, men också för att köpa materialet.

Hur kan man hålla pengarna hemliga?

– Kan man det? Vi lämnar ju efter oss spår på nätet på olika sätt oavsett om det är fildelning eller ekonomiska transaktioner.

Enligt Sellström har miljonbelopp varit i omlopp, men han tror inte att organisatören tjänat några stora pengar på det.

– Visst, man tjänar ju pengar, men det är inte helt självklart att pengarna är det viktigaste. Det kan vara viktigare att känna att man är del av en exklusiv klubb eller sammanslutning och den viktigaste betalningen kan vara bekräftelsen.

Efterfrågan är felet

Ju större nätverken med personer blir som vill köpa, sälja eller utbyta den här typen av filmer och bilder, desto större blir risken för upptäckt.

– Hur stora nätverken blir beror på individens säkerhetsnoja och hur gärna man vill tjäna pengar på det, säger Björn Sellström.

Hur stor påverkan får det att man tar en person som varit spindeln i nätet?

– Det är svårt att säga eftersom vi inte vet hur många nätverk som finns. Men förhoppningsvis har de här barnen räddats undan från det här.

Men vad som händer längre fram är svårare att veta.

– Tyvärr är det så att i de länder där det finns starka stora marginaliserade grupper i form av socialt utslagna så är utsattheten större, liksom risken att hamna i samma utsatthet igen.

Sellström vill att vi frågar oss vems felet är.

– Det är inte fattigdomen. Det är inte mängden socialt utsatta barn. Det är efterfrågan. Problemet är inte deras där borta. Problemet är vårt eftersom det är vår gärningsman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!