Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ambassadör "utskälld" på mötet

Sveriges Israel-ambassadör Carl Magnus Nesser.
Foto: Baz Ratner

JERUSALEM. Sveriges Israel-ambassadör Carl Magnus Nesser fick i dag en rejäl utskällning – om än i diplomatiska ordalag – på israeliska UD i Jerusalem.

Israel uttryckte sin ”protest och besvikelse” över att Stefan Löfven tänker erkänna staten Palestina.

Svenska UD vill inte kommentera, men enligt den israeliska versionen ”antecknade" ambassadören synpunkterna.

Krisen fortsätter i relationerna mellan Sverige och Israel. I dag kallades den svenske ambassadören Carl Magnus Nesser till israeliska utrikesdepartementet för att ta emot en officiell protest.

Tidigare har den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman riktat skarp kritik mot att Stefan Löfven i sitt första utrikespolitiska utspel beslutat att erkänna staten Palestina – som ännu inte existerar.

Skarp formulering

”Israel uttrycker sin protest och besvikelse över den svenske statsministern Stefan Löfvens uttalande att Sverige avser att erkänna en palestinsk stat”, heter det i ett pressmeddelande från Israels UD efter mötet.

Det är en mycket skarp formulering som närmast motsvarar en utskällning när det gäller diplomatiskt umgänge.

”Israel anser att det rör sig om ett uttalande som inte bara inte bidrar till en förbättring av förbindelserna mellan Israel och palestinierna utan till och med skadar dem samt att det försämrar relationerna på fältet och minskar chansen att nå en uppgörelse”, skriver israeliska UD och fortsätter:

”Detta eftersom det skapar en icke realistisk förväntning hos palestinierna om att de ska nå sina mål unilateralt och inte genom förhandlingar med Israel.”

Ska föras vidare

Sverige vill inte kommentera mötet i Jerusalem.

- Vi går aldrig in på vad som diskuterats vid den här typen av samtal, säger Catarina Axelsson på svenska UD:s presstjänst.

Men Israel ger en fyllig redogörelse för vad som avhandlades vid mötet mellan Aviv Shir-On, chef för israeliska UD:s Europa-avdelning, och Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser.

Shir-On sade dessutom till sin besökare att Stefans Löfvens val att uttala sig just om den palestinska frågan är ”märkligt och inte på sin plats” när det dagligen förekommer bittra strider och fruktansvärda illdåd i många andra länder i Mellanöstern.

”Den svenske ambassadören antecknade synpunkterna och lovade att föra dem vidare till sin regering”, heter det i pressmeddelandet.

Statsminister Stefan Löfven vill inte kommentera det svensk-israeliska mötet.

- Det är ett ärende för UD, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises och hänvisar till UD - som inte heller vill kommentera.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.