Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ambassadör kallas hem: ”Ska ses som en markering”

Anders Kompass tillträdde posten som ambassadör i Guatemala City hösten 2017.
Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström, S, kallar hem Sveriges ambassadör från Guatemala.
Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström, S, kallar hem Sveriges ambassadör från Guatemala. 

Anledningen uppges vara landets politiska situation.

”Beslutet skall ses som en markering mot Guatemala”‚ skriver Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Sveriges ambassadör till Guatemala kallas hem till Sverige. 

Ambassadören, Anders Kompass, tillträdde posten i Guatemala City hösten 2017. 

I ett pressmeddelande som skickades ut strax efter 02, natten mot söndag, skriver Margot Wallström:

”Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass, har kallats hem för konsultationer. Bakgrunden till beslutet är den politiska situationen i landet och läget i våra bilaterala relationer till Guatemala. Beslutet skall ses som en markering mot Guatemala”.

På UD:s presstjänst vill man under natten mot söndag inte förklara närmare vad Wallström syftade på med ”den politiska situationen”.

– Det kan jag inte kommentera i nuläget, utan det är som det står i pressmeddelandet, säger Buster Mirow Emitslöf vid UD:s presstjänst. 

President Morales utreds av antikorruptionskommitté

I januari meddelade Guatemalas regering att man tänker sätta stopp för den FN-stödda antikorruptionsinsatsen Cicig, efter att man anklagat insatsen för att blanda sig i landets inrikespolitik, rapporterade TT.

Guatemalas president Jimmy Morales har hårt kritiserat Cicigs arbete i landet. Chefen för Cicig, Iván Velásquez Gómez, vägrades inträde i landet efter att denne begärt att Morales straffimunitet skulle tas bort.

Bakgrunden är att Morales anklagats för olaglig finansiering med koppling till hans presidentkampanj 2015, enligt TT. 

Guatemalas president Jimmy Morales.
Foto: LUIS SOTO / AP
Anders Kompass.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Guatemalas reaktion mot Kompass

I maj förra året bad Guatemalas regering att Anders Kompass skulle lämna landet, efter att Kompass uttryckt stöd för Cicig, rapporterade AP.

Margot Wallström reagerade då och kallade Guatemalas krav ”mycket olyckligt”. 

”Vi kommer nu att söka ytterligare förklaringar från Guatemalas regering och därefter ta ställning till en handlingslinje”, skrev Margot Wallström då i ett uttalande. 

Anders Kompass var innan han tillträdde som ambassadör i Guatemala ämnesråd på UD:s Amerikaenhet.

Han har tidigare arbetat inom FN med frågor relaterade till utveckling och mänskliga rättigheter i Centralamerika, Mexiko och Colombia, enligt utrikesdepartementet.

Anders Kompass blev känd för en bredare allmänhet efter att han stängts av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter 2015. Detta efter att han larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, händelser som han befarade annars skulle ha tystats ner.

2017 fick han Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sina insatser som visselblåsare.

Morales valde först att inte godkänna Kompass som ny ambassadör, enligt uppgifter i höstas till den guatemalanska tidningen El Periódico. Uppgifterna bekräftades även av källor till Sveriges Radio.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.