Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk ambassad kan ha avlyssnats av Tyskland

Tyska underrättelsetjänsten BND har avlyssnat omkring 2 000 företag, myndigheter och organisationer i Österrike.Foto: MICHAEL SOHN / AP

Svenska ambassaden och telekomjätten Ericsson uppges vara två av omkring 2 000 företag, myndigheter och organisationer i Österrike som har blivit avlyssnade av den tyska underrättelsetjänsten, BND.

Uppgifterna kommer från de österrikiska tidningarna Der Standard och Profil, som kommit över en lista över BND:s påstådda spionagemål i Österrike, skriver Dagens Nyheter.

BND ska även ha delat med sig av sin information till andra underrättelsetjänster, bland annat den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA, som ska ha biträtt tyskarna med övervakningsutrustning.

Flera andra ambassader utsatta

Förutom den svenska ambassaden ska även Rysslands, Nordkoreas, Irans, USA:s och Frankrikes ambassader ha utsatts.

Det ska handla om elektroniskt spionage mellan åtminstone 1999 och 2006.

– Spionage bland vänligt sinnade länder är inte bara ovanligt och oönskat, det är inte acceptabelt, säger Österrikes president Alexander Van der Bellen under lördagen, enligt Der Standard, skriver DN.

Österrikes president Alexander Van der Bellen kommenterade det misstänkta spionaget på lördagen.Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Österrikes förbundskansler: Enormt

Även Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz bekräftar spionaget. Han kallar omfattningen ”enorm”.

Vidare nämner Kurz en lagändring 2016, som förbjuder att Tyskland spionerar på allierade. Kurz kräver att all eventuell sparad data från spionaget ska raderas, skriver DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.