Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svens hund anmäldes – trodde det var ett lejon

Sven Andersson tänker inte klippa Abbe på något annat sätt.
Foto: Privat
Leonbergern Abbe hade fått en ny frisyr,
Foto: Privat
Anmälan som togs emot av länsstyrelsen i Östersund fick högsta prioritet.
Foto: Privat

Sven Andersson, 57, gav sin hund Abbe en ny frisyr.

Under en morgonpromenad i juni blev duon anmäld av någon som trodde att Sven rastade ett lejon i koppel, vilket LT var först att skriva om.

– Någon måste ju ha skolkat på biologilektionen, säger Sven Andersson.

En morgon slutet av juni satte ägaren av Frösö zoo frukosten i halsen, rapporterar LT. Han kontaktades av länsstyrelsen i Östersund som fått in en anonym anmälan om att en man gått med ett lejon i koppel i närheten av djurparken – på väg mot Östersund.

Ärendet fick högsta prioritet på länsstyrelsen och djurparksägaren kontaktade en journalist på tidningen LT som uppmärksammade den märkliga anmälan med en artikel.

Anmälan som togs emot av länsstyrelsen i Östersund fick högsta prioritet.
Foto: Privat

Sven gav sin hund en ny frisyr

Men först får vi backa bandet till början av juni, då Sven Andersson, 57, som bor på Frösön bestämde sig för att ge sin hund, en leonberger vid namn Abbe, en ny frisyr.

– Hon som skulle klippa honom föreslog att vi skulle ”lejonklippa” honom. Så vi klippte ner pälsen och han blev jätteglad, fick mycket lättare att röra sig och blev mindre svettig.

Sven Andersson och Abbe brukar promenera i närheten av Frösö Zoo varje morgon.
Foto: Privat

I torsdags besökte Sven Andersson sin kusin som jobbar som frilansjournalist – av en slump samma person som intervjuat ägaren av Frösö zoo om anmälan mot djurparken.

– Frösön är ett litet ställe. Jag var hos min kusin för att visa min nya bil. Han har ju sett min hund flera gånger, men när jag öppnade bakluckan på pickupen där Abbe låg sa han ”men jäklar, vänta här”.

Kusinen hämtade den anmälan han fått av djurparksägaren. 

– Då förstod vi hur det gått till, det är ju någon som har sett min hund bredvid djurparken och trott att personalen är ute på morgnarna och tjuvrastar lejonen i koppel, säger han.

”Måste ha skolkat på biologilektionerna”

Sven och Abbe brukar promenera en runda på Frösön varje morgon innan Sven jobbet – ofta passerar de djurparken. 

– En morgon måste någon ha sett mig i närheten av djurparken. Personen såg också en bil från Frösö zoo, lade ihop ett och ett och fick det till sju, säger Sven.

– Någon måste ju ha skolkat på biologilektionerna.

Länsstyrelsen i Östersund har lagt ner ärendet.

– För våran del är ärendet avslutat och vi kommer inte att gå vidare med fallet, säger Lena Råghall, djurskyddshandläggare och samordnare till LT.

”Kommer inte att anpassa mig”

Abbe är Sven Anderssons tredje hund av rasen Leonberger – och det är inte första gången de misstas för stora rovdjur. För många år sedan förväxlades hunden Frasses tassavtryck i snön med en björns.

– Jag kan räkna upp hur många liknande historier som helst, säger Sven.

Sven har inga planer på att ändra lejonklippningen.
Foto: Privat

Men hundrasen är en favorit som han inte kommer att göra sig av med i första taget. 

– De är lättsamma, de bråkar sällan, är ganska lydiga, fantastiskt vänliga och har inga jaktegenskaper så de är inte så benägna att smita. Hunden har en gentlemannaprägel, den är stor stark och snäll. Den smutsar ner massor och hårar massor, men allt annat är  fantastiskt trevligt.

Abbe åter middag med sina kompisar.
Foto: Privat.

Händelsen har inte fått honom att vilja klippa Abbe på något annat sätt – han kommer att fortsätta få sin ”lejonfrisyr”.

– Ja, eftersom det här blev så roligt så kommer jag väl att göra det, jag kommer inte anpassa mig och sluta klippa honom på grund av att han någon stackare kan förväxla honom med ett lejon – då får de göra det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.