Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenonius svar efter nya protesten: 100 miljoner

Förlossningssamordnaren om regionens nya mål.
Barnmorskorna på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm vägrar från och med måndag att ta några extrapass.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
På måndagen skickade de en kravlista till sjukhusledningen och till regionen Stockholm.
Foto: Anders Good / TT / TT NYHETSBYRÅN
Irene Svenonius.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Barnmorskorna på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm vägrar från och med måndag att ta några extrapass. 

På måndagen skickade de en kravlista till sjukhusledningen och till regionen Stockholm.

Under eftermiddagen meddelade finansregionrådet Irene Svenonius (M) att regionen skjuter till 100 miljoner kronor till förlossningsvården i Stockholm.

Förlossningsvården i region Stockholm är i kris. Under hösten har över 100 barnmorskor sagt upp sig och nu har barnmorskor på alla de stora förlossningsklinikerna formulerat kravbrev som skickats till regionen. 

I dag kom barnmorskorna vid förlossningen på Karolinska i Huddinge med sina krav. Något som P4 Stockholm var först med att rapportera. 

I brevet ställer de bland annat krav på kortare arbetstid, att få jobba 80 procent med full lön, att vara en barnmorska per födande och att öka grundbemanningen på förlossningen och på eftervården. 

För att få gehör för sina krav har barnmorskorna kommit överens om att inte ta några extrapass framgent. 

– Vi förstår att det kommer att bli jobbigare, men vår verksamhet kan inte bygga på att vi alltid ställer upp, säger Cecilia Boisen en av barnmorskorna i Huddinge till P4 Stockholm. 

Fler krav på andra sjuhus 

Region Stockholm presenterade i början av november åtgärder riktade mot förlossningsvården, men bland andra barnmorskorna på Södersjukhuset sågade förslagen. 

De skickade in en kravlista som bland annat handlar om högre lön, större grundbemanning och arbetstidsförkortning eller flexiblare arbete med bibehållen lön. Regionen sa direkt nej till kravet om högre lön. 

Från Danderyd vill barnmorskorna se att det på sikt öppnar ytterligare en förlossningsklink, arbetstidsförkortning med vidbehållen lön, högre lön och ingen mer handledning av läkarstudenter och ambulanspersonal. 

100 miljoner mer

Regionen lovar att skjuta till 100 miljoner kronor till förlossningsvården utöver det budgetförslag för 2022 som den blågröna regionledningen lade den 5 oktober. Beskedet presenteras i Dagens Nyheter och kommer en vecka innan region Stockholms budget ska klubbas i regionfullmäktige.

Pengarna är tänkta att finansiera löftet om en barnmorska per födande.

– Förlossningsvårdens medarbetare har en ansträngd arbetsmiljö. Nu vill jag skicka en tydlig signal till såväl barnmorskor som födande kvinnor att vi tar dem på allvar och tillsätter 100 miljoner kronor ytterligare, utöver de pengar som vi utlovat, som ett första steg i införandet av ”en barnmorska per förlossning” och stärka hela förlossningsvården genom samarbeten mellan undersköterskor, barnmorskor och läkare, skriver finansregionrådet Irene Svenonius (M) i en kommentar till Expressen.

Enligt Vårdförbundet kostar en barnmorska omkring en miljon kronor årligen inklusive sociala avgifter och ob-tillägg. Enligt Svensk Kvinnolobby skulle en barnmorska per födande kosta 200 miljoner kronor per år. 

Bara i år har omkring 100 barnmorskor sagt upp sig från regionens förlossningskliniker.

Irene Svenonius säger till DN att det dock inte rör sig om några tillfälliga pengar, utan en utökning av budgetramen med 100 miljoner kronor på årsbasis. 

Aida Hadzialic: ”Det är ett slag i luften”

Regionrådet sågar Moderaternas förslag och kräver mer pengar till förlossningsvården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.