Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenonius lösning på vårdkrisen

Så vill finansregionrådet Irene Svenonius (M) lösa vårdkaoset.
Finansregionrådet Iréne Svenonius (M).Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Finansregionrådet Iréne Svenonius lösning på vårdkrisen i Stockholm är att se till att sjukhuspersonal får mindre pappersarbete och mer patienttid.

Svenonius (M) vill åstadkomma detta genom att bygga ut primärvården.

– Varje väntetid, varje problem på sjukhus och i sjukvården är ett misslyckande och måste åtgärdas, säger hon till Expressen TV. 

Som finansregionråd har Iréne Svenonius det högsta politiska ansvaret för sjukvården i Stockholm, men hon vill se förändringar på nationell nivå.

Under lördagen var hon med i Ekots Lördagsintervju, där Iréne Svenonius bland att sa att hon vill se en utbyggd primärvård – där vårdcentraler ingår – och en nationell kommission mot vårdköer.

– Varje väntetid, varje problem på sjukhus och i sjukvården är ett misslyckande och måste åtgärdas, säger hon till Expressen TV efter intervjun.

– Vi är på rätt väg, men vi behöver göras mer, lägger hon till.

Mer patienttid, mindre byråkrati

Irene Svenonius påpekar att Sverige aldrig har haft så många anställda inom sjukvården, men trots det så är väntetider både på akutmottagningar och till operationer för långa.

Svenonius lösning är att minska toppstyrningen av vården och minska det administrativa arbetet för sjukvårdspersonal.

– Vi måste minska byråkratin. Sjuksköterskor och läkare vittnar om att det handlar om att gå på möten snarare ön att möta patienter, där behöver vi genomföra förändringar så att de har mer patienttid.

Krav på regeringen

I ett pressmeddelande från Iréne Svenonius kommer det under lördagen ett krav på att regeringen tillsätter en nationell kommission mot vårdköer.

– Det finns långa vårdköer av olika slag i hela landet, också i Stockholm tvingas patienter vänta för länge på viss vård, säger Iréne Svenonius och tillägger:

– Men vi bor ett världens rikaste länder och betalar hög skatt, detta är ett problem som måste gå att lösa.

Efter läkarnas larm - så vill politikerna lösa krisen

Finansregionrådet i Stockholm Iréne Svenonius och Socialdemokratiska Aida Hadzialic om vårdkaoset i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.