Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenonius: Kostnaderna ska granskas av regionen

Kommunikationsdirektör Katarina Winell: ”Mycket pengar”
”Det är ett systematiskt slöseri som gör mig orolig inte bara utan som politiker, utan även som skattebetalare i Stockholm”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).Foto: MARTINA HUBER
”Jag delar Irene Svenonius uppfattning om att vi ska använda konsulter på ett väldigt sparsamt sätt och bara när det är absolut nödvändigt. Utifrån de uppgifter Expressen presenterar så låter det som att det finns kostnader som borde kunna kapas”, säger Tomas Eriksson, miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm.Foto: FREDRIK HJERLING / MILJÖPARTIET
Finansregionråd Irene Svenonius (M) har efter Expressens granskning bett regiondirektören att granska hur Region Stockholm använder sig av kommunikationskonsulter.Foto: OLLE SPORRONG

Politikerna reagerar på Expressens avslöjande om hur Region Stockholm – trots sparkrav och 27 egna kommunikatörer – köpt in kommunikatörskonsulter för 27 miljoner kronor plus moms.

– Även om pandemin kräver extraordinära lösningar låter detta alldeles för omfattande. Därför har jag bett regiondirektören granska detta, säger finansregionråd Irene Svenonius (M).

Reaktionerna är starka efter Expressens granskning av hur Region Stockholms kommunikatörsverksamhet mitt under sparkraven bara det senaste året hyrt in pr-konsulter för 27 miljoner kronor plus moms. Branschbedömare med insyn i situationen kallar det för ett ”oseriöst köp” och säger att det ligger ett stort ansvar på köparen om man inte ifrågasätter sådan här fakturering.

Oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S), säger till Expressen:

– Jag vill se ett generalbeslut från regionstyrelsen hur det här skatteslöseriet ska saneras. Det måste komma uppifrån – i det här fallet från Moderaterna – och gå rakt ner genom hela organisationen, för nu är vården i kris. Det här är en kultur som Moderaterna har byggt upp under de 14 år som de har styrt i Stockholm nu. Jag önskar att det vore en tillfällighet men det här ett skatteslöseri – det vill säga att man hyr in konsulter – som har pågått under många år och upprepar sig hela tiden. Det här är ett exempel som ni har grävt fram, men vi har sett ett mönster. Det är ett systematiskt slöseri som gör mig orolig inte bara utan som politiker, utan även som skattebetalare i Stockholm.

https://twitter.com/Aida_Hadzialic/status/1322084190859440129

Svenonius håller med Hadzialic

Hadzialic fortsätter: 

– Vi är mitt i en pandemi, där vårdpersonalen har det extremt tufft. Då måste politiken ta sitt ansvar och se till att varje skattekrona går till sjukvården. Jag är uppriktigt orolig för det som pågår i Region Stockholm.

Moderata finansregionrådet Irene Svenonius skriver på Twitter att hon håller med Aida Hadzialic:

– Även om pandemin kräver extraordinära lösningar låter detta alldeles för omfattande. Därför har jag bett regiondirektören granska detta. Konsultkostnaderna ska fortsatt minska.

https://twitter.com/ISvenonius/status/1322095177201307648

Miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP):

– Den här granskningen kommer naturligtvis leda till åtgärder. Helt orimligt! Utifrån de uppgifter Expressen presenterar så låter det som att det finns kostnader som borde kunna kapas. Här verkar det som att vi behöver göra ett extrajobb för att kolla om alla de här kostnaderna verkligen är motiverade, säger han.

https://twitter.com/MpTomasE/status/1322078380213325825

Sverigedemokraterna i Region Stockholm kommenterar granskningen så här: 

– Vi kräver att inhyrningen av konsulter genast stoppas samt att en utredning tillsätts för att minska antalet befintliga kommunikatörer, säger Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Stockholm, säger Gabriel Kroon (SD).

Duellen om hur sjukvården i Region Stockholm ska förbättras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.