Extrainsatt möte om sjukvårdskrisen i Stockholm

Läkaren om krisen på SÖS: "Det är en del av våran vardag"
Utanför akuten på Södersjukhuset.
Foto: SVEN LINDWALL

Finansregionsrådet Irene Svenonius, M, kallade gruppledarna i Region Stockholm till ett extrainsatt möte på fredagen angående sjukvårdskrisen i länet.

– Under den här veckan har det skett påtagliga förbättringar och även på den hårdast belastade akutmottagningen är det nu normalläge, säger hon.

Oppositionsrådet Aida Hadzialic, S, är dock kritisk till M:s bild. 

– Det var ett ”Bagdad Bob”-möte, säger hon som nu vill se en akutkommission.

Krisen i Stockholmsvården nådde på söndagen förra veckan en ny nivå. Sjukvårdspersonal på Södersjukhuset larmade då själva om att situationen var ohållbar. Vid 23-tiden var sjukhusets avdelningar fulla – och 91 personer befann sig på akuten. Utöver det köade 25 personer bara för att få komma in på akuten. Den som väntat längst hade varit där sedan 13:22 på dagen. 

Situationen vållade stor uppmärksamhet, och flera läkare på sjukhuset gick ut offentligt och vädjade om hjälp i situationen. Läkaren Uffe Hylin skrev ett långt inlägg på Facebook om läget och avslutade med rådet: bli inte sjuk. 

Syftet: ”Skaffa översikt” 

Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm för Moderaterna, besökte därför själv sjukhuset på måndagen. Svenonius sa då att situationen på SÖS-akuten på sistone berodde på IT-problem som tvingat Huddinge att gå upp i stabsläge, och att en stor del av de äldre patienterna borde ha tagits emot av kommuner och boenden. 

På fredagen bjöd Svenonius in de politiska gruppledarna i Region Stockholm till ett extrainsatt möte på fredagen, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta. Detta bekräftades även av Moderaterna i Stockholm. 

På mötet deltog, förutom gruppledarna, också hälso- och sjukvårdsdirektören i länet och chefsläkaren Johan Bratt. Bratt skriver i en rapport på regionens hemsida att läget i vården under trettondagshelgen var ”mycket ansträngt”. Detta skedde delvis på grund av IT-störningarna, menar han.

– Av erfarenhet vet vi att just trettonhelgen är den tid då många stockholmare återkommer efter ledigheter och söker vård. Fler patienter vårdas också kvar på akutsjukhus i väntan på annan vårdform. Därför kom IT-störningarna vid en av de sämsta möjliga tidpunkterna på året, säger han i ett uttalande i samband med rapporten

Svenonius: ”Har ett normaliserat läge”

Irene Svenonius säger efter mötet att hon tyckte att det var viktigt att få en samlad bedömning från chefsläkaren om läget i sjukvården efter storhelgerna. 

– Den bedömningen gjorde jag utifrån alla de berättelser om en tuff trettonhelg som kommit oss alla till del av både medarbetare och patienter och deras anhöriga. 

Hon säger att läget nu är ”stabilt”. 

– Under den här veckan har det skett påtagliga förbättringar och även på den hårdast belastade akutmottagningen är det nu normalläge och de senaste dagarna har man inga patienter som väntar på vårdplats på SÖS akutmottagning. Efter den här veckans insatser är läget stabilt.

Irene Svenonius besökte SÖS akutmottagning efter söndagens kaos.
Foto: OLLE SPORRONG

Man visste om att det skulle bli extra hårt belastat under trettondagshelgen och såg att det blev IT-problem, varför förberedde man sig inte så man kunde ta emot anstormningen?

– Inför alla storhelger gör man förberedelser mellan chefläkarna och förbereder vården så man ska kunna klara många röda dagar, det hade man gjort också inför den här helgen, menar hon och säger att problemen uppstod när vårdsängarna inte blev lediga för akutpatienterna. Svenonius fortsätter:

– Det är en lärdom att självklart ska vi kunna klara en sådan stor ansträngning. Den här gången var det ett IT-system, det skulle kunna vara något annat. Vad man gör då är att man fördelar om och hjälps åt, det vittnade också Bratt om att man gjorde, det ringde in människor för att hjälpa till. Men vi måste ha fler bemannade vårdplatser under storhelgerna och också under vanliga dagar för att ha en högre stabilitet. De här väntetiderna som blev är inte acceptabla, givetvis. 

Hadzialic: ”Stoppa huvudet i sanden”

Enligt Svenonius var det ett ”bra möte” – men det håller inte oppositionsregionrådet Aida Hadzialic, S, med om. 

– Det var ”Bagdad Bab”-möte. Vi har hört hur folk farit illa på grund av köerna i Stockholmsregionen på grund av dålig bemanning, att det saknats vårdplatser och i det har Moderaterna kallat till möte för att intyga om att läget är under kontroll. För Socialdemokraterna är detta en alldeles för låg ambitionsnivå. 

Aida Hadzialic, oppositionsregionråd för Socialdemokraterna.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon är mycket kritisk till Svenonius bedömning att man nu är tillbaka på normalläge. 

– Det handlar om att stoppa huvudet i sanden och hoppas att verkligheten förändras. Vi vet sedan tidigare och det bekräftades även av tjänstemännen på mötet att problemen i Stockholm beror på underliggande strukturella brister som måste hanteras. Sjukhusen saknar resurser. Vi saknar vårdpersonal, vi saknar vårdplatser. Jag förstår inte hur Moderaterna kan ha en så pass låg ambitionsnivå att de tycker att det här väldigt kaotiska läget är bra. 

Hadzialic vill att en akutkommission ska tillsättas som ska gå till botten med situationen. 

– Vi vill att kommissionen ska bestå av politiken med en parlamentarisk bredd tillsammans med vårdpersonal så vi får experternas åsikter om vad det är som behövs för att sjukvården ska bli tryggare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.