Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenonius efter attacken: ”Man kan inte skrämma mig”

Irene Svenonius (M): ”Vi kan välja att stänga uteserveringar”.
Irene Svenonius (M) hem vandaliserades av vänsterextrema organisationen Afa.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finansregionrådets Irene Svenonius (M) hus vandaliserades av vänsterextrema organisationen Afa som klottrade ”Avgå” på villafasaden. 

Nu kommenterar Svenonius händelsen för Mitt i

– Jag låter inte våld och hot om våld stå i vägen för mitt arbete

Det var under valborgshelgen som ordet ”Avgå” sprejades på Irene Svenonius villa i Täby. 

Den vänsterextrema organisationen Antifascistisk aktion (Afa) har tagit på sig vandaliseringen och delat en bild av den på sin hemsida. 

Irene Svenonius: ”Sköter säkerheten för mig och min familj”

Nu kommenterar Svenonius händelsen för första gången, för lokaltidningen Mitt i

– För mig är det ungefär som vanligt. Vi har en säkerhetsfunktion på Region Stockholm som sköter säkerheten för min familj och för mig och jag låter inte våld och hot om våld stå i vägen för mitt arbete, säger hon. 

För Mitt i berättar finansregionrådet att hon lägger sitt fokus på att försöka hantera coronakrisen i Stockholm – och inte på vandaliseringen. 

– Vi är mitt i en pandemi, ett tungt ansvar som jag behöver fokusera på. Det är där jag lägger mig kraft. Jag hoppas självfallet att polisen kan gripa dem skyldiga, men det hoppas jag alltid oavsett brott. Men man kan inte skrämma mig, säger Irene Svenonius. 

Stödet till Svenonius efter vandaliseringen

 Hon har efter vandaliseringen fått ett omfattande stöd. 

– Detta är ett avskyvärt illdåd. Hot och våld mot folkvalda är angrepp mot vår demokrati och får aldrig accepteras, sa Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i en kommentar.

”Fått uppgifter om att Irene Svenonius hus har vandaliserats. Avskyvärt. Hot mot folkvalda är mycket allvarligt och kan aldrig tolereras. Hoppas du och din familj mår bra under omständigheterna”, skrev oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) på Twitter. 

Demokratiminister Amanda Lind (MP) gav också Irene Svenonius stöd på Twitter. 

”Hot och våld mot förtroendevalda är ALDRIG ok. Ett övergrepp både mot vår demokrati och mot den enskilde som drabbas”, skrev hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.