Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenonius buades ut – svaret: ”Självreflektion”

Hundratals samlades i Stockholm för att demonstrera.
”Det gäller liv och död, inte paprika på bröd” skanderade de omkring 800 personer som samlats i Stockholm i en manifestation för en bättre förlossningsvård.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON
När finansborgarrådet Irene Svenonius (M) intog scenen möttes hon av burop.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON
Irene Svenonius mottog de över 90 000 underskrifter som alla kräver en prioriterad förlossningsvård.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON

”Det gäller liv och död, inte paprika på bröd”, skanderade de omkring 800 personer som samlats i Stockholm i en manifestation för en bättre förlossningsvård. 

 – Det som var omöjligt för ett par månader sedan, en barnmorska per födande, verkar nu kunna bli möjlighet, säger Clara Berglund generaldirektör för Sveriges Kvinnolobby. 

När finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) intog scenen möttes hon av burop.

I ett milt men grått novemberväder samlades omkring 800 mammor, barnmorskor, pappor, gravida, och andra engagerade på tisdagsförmiddagen utanför landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm för att visa sitt stöd för barnmorskorna i region Stockholm. 

Bakom initiativet stod Sveriges Kvinnolobby, en paraplyorganisation för Sveriges kvinnoorganisationer. 

– Vi vill att Irene Svenonius tar emot de över 90 000 underskrifter vi har som kräver en bättre förlossningsvård. Vi ser positivt på att de styrande i region Stockholm äntligen börjat lyssna. Det som var omöjligt för ett par månader sedan, en barnmorska per födande, verkar nu kunna bli möjlighet, säger Clara Berglund generaldirektör för Sveriges Kvinnolobby. 

Under den dryga timmen som manifestationen pågick blandades brandtal med körramsor. ”Det gäller liv och död, inte paprika på bröd”. ”Sluta förhala – Börja betala”. 

Clara Berglund, från Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare bakom tisdagens manifestation.
Foto: LISA MATTISSON

Margaux Dietz om krisen

En av alla på plats var influencern Margaux Dietz.  

– Jag är här för att jag vill se en stor förändring av förlossningsvården så att kvinnor kan känna att de kan föda tryggt och att barnmorskorna känner att de är uppskattade för det de gör, säger Margaux Dietz. 

Margaux Dietz intervjuade Irene Svenonius (M) om krisen inom förlossningsvården till sin Youtube-kanal under måndagen. Hon vill dock inte recensera finansregionråd svar. 

– Jag kommer intervjua oppositionsborgarrådet Aida Hadzialic på fredag och så får tittarna själva bilda sig en uppfattning. Jag förhåller mig neutral. 

Influencern Margaux Dietz var på plats. Hon födde sin son 2017 och önskar att ingen blivande mamma ska behöva vara orolig över att föda eller för att vara gravid.
Foto: Lisa Mattisson
Brandtal blandades med körramsor under manifestationen utanför Landstingshuset i Stockholm.
Foto: LISA MATTISSON

Mycket av höstens kritik har riktats mot just Irene Svenonius, som i rollen som finanslandstingsråd är ytterst ansvarig för den ekonomiska biten. Ett par minuter efter att manifestationen officiellt var slut mötte hon folkmassan och tog emot de 90 000 underskrifterna.

– Politiken måste tillföra de resurser som krävs för att löftena ska bli verklighet, och det gör vi nu. Vi tillför 550 miljoner kronor för att säkerställa att det kan bli en barnmorska per födande, säger Svenonius och möttes av blandat applåder och burop. 

Irene Svenonius: ”Idka självreflektion”

Irene Svenonius säger till Expressen att det alltid finns skäl att ställa sig frågan om det borgerliga styret borde ha agerat snabbare i och med att detta inte är det första uppropet för en prioriterad förlossningsvård.

– Man ska alltid idka självreflektion om man kunde ha förutsett att situationen var så allvarlig gällande arbetsmiljön för barnmorskorna. Men vi har tillfört mer resurser till förlossningsvården i flera budgetar, även i det ursprungsförslag som låg för 2022. 

Hon fortsätter: 

– Nu när vi fick klart för oss hur akut läget var och hur situationen för barnmorskorna såg ut så har vi agerat oerhört snabbt för att visa att vi tar dem på allvar och nu ska vi baskemig skapa en bra arbetsmiljö för de som jobbar inom förlossningsvården. Därför tar vi det stora steget och genomför reformen en barnmorska per födande, vilket är barnmorskornas absolut viktigaste krav. 

Reformen ska vara genomförd inom ett år säger Irene Svenonius. 

SE OCKSÅ: 

Förstföderskan Michelle glömdes bort på förlossningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.