Sven Wollter ställer upp - för kommunisterna

Publicerad
Uppdaterad
Miljonären och skådespelaren Sven Wollter, 72, vill bli kommunpolitiker - för kommunisterna.
Samtidigt drar han in mer pengar än någonsin som kommissarie Van Veeteren i filmatiseringarna av Håkan Nessers succédeckare.
- Jag försöker leva som jag lär. Jag för ingen lyxtillvaro, säger han till Expressen.se.
Kommunist - och miljonär. Sven Wollter är sedan 1968 en av Kommunistiska partiets mest kända profiler. I år kandiderar han till både kommunfullmäktige i Stockholm och landstinget. Han brinner för sin politiska övertygelse. - Det handlar om att ta ställning i alla frågor för arbetarna och de vanliga människorna. Det så kallade småfolket, säger han. Men Sven Wollter själv tillhör knappast småfolket. Hans framgångsrika karriär, senast med huvudrollen i de kommersiella Nesser-filmerna, har gett rejält med klirr i kassan.

Bra inkomst

Privat har Sven Wollter ingen registrerad förmögenhet. Men han har en mycket god inkomst på över en halv miljon - och det egna bolaget Oberon&Son går strålande. Den senaste årsredovisningen visar på en omsättning på nästan 3,5 miljoner och vinst på 800 000. En dramatisk ökning från 2000 då bolaget "bara" omsatte drygt 900 000. Själv hävdar Sven Wollter att de stora pengarna han tjänat "är slut". - Jag har gett mig rätten att ha en liten båt och fixat en risig sommarstuga till mig och mina barn. Alla som känner mig vet att jag inte lever något lyxliv. - Jag har inte ens någon bil. En kommunist måste få tjäna pengar, menar han. - Det är fånigt att någon med socialistisk övertygelse som blir framgångsrik då skulle bryta mot sina ideal och sin solidaritet med dem som har det sämre. Wollter säger att pengarna ger honom oberoende att göra vad han vill. Han har till exempel satsat pengar i egna projekt som filmen "Störst av allt" som hade premiär förra året. - Den gav jag 500 000 till.

Kallar sig kommunist

Förra året slutade vänsterpartiledaren Lars Ohly att kalla sig för kommunist. För Sven Wollter är det "en hederssak" att inte falla för trycket och publicerar i partiets valbroschyr krönikan "Varför är jag kommunist?". - Det handlar om att skapa en bättre värld. Lars Ohly är säkerligen en bra människa, men han är bunden vid att vara socialdemokratins svansparti. Sven Wollter går till val på att stoppa privatiseringar i vård, kollektivtrafik och skola. Han vill också att det byggs fler billiga hyresrätter. Dessutom driver partiet att Stockholm ska upprätta en vänort på - kommunistdiktaturen Kuba. - Vi skulle tycka att det var väldigt bra för Stockholm att markera mot USA:s mångåriga övergreppspolitik, säger Sven Wollter, som också vill ha en kommunal bojkott mot israeliska varor. Trots sitt mångåriga engagemang har Wollter aldrig blivit invald i kommunfullmäktige. - Men vi är bergfast övertygade om att våra idéer någongång kommer att segra när det nuvarande rovgiriga, kapitalistiska samhället slutligen går under för att människor förstår dess omänsklighet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag