Sven Otto Littorin tiger om vänskapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VÄGRAR SVARA. Vare sig Sven Otto Littorin eller någon i Wiking mineral vill uttala sig fört Expressen. Bilden på Sven Otto Littorin togs i ett annat sammanhang.
Foto: Roger Vikström

Förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin - som lämnade regeringen efter att ha konfronterats med upp-gifter om sexköp - skulle i går väljas in i prospekterings-bolaget Wiking Minerals styrelse.

Hans andra uppdrag på kort tid för den kände höger-extremisten Patrik Brinkmann och hans familj.

Expressen kan i dag avslöja att det var Brinkmann själv som erbjöd sin gamla skolkamrat - exministern - jobbet.

Expressen avslöjade på midsommarafton att förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin börjat arbeta för den kände högerextremisten Patrik Brinkmann - som styrelseordförande i bolaget Havlia Mining AB.

Efter gårdagens bolagsstämma, där Littorin skulle väljas in i moderbolaget Wiking Mineral AB:s styrelse, vägrade han och företagets representanter att svara på frågor.

I ett mejl till Expressen skrev Littorin:

"När det gäller Wiking Mineral ber jag att få hänvisa till styrelseordförande och vd enligt den kommunike som gick ut efter det konstituerande styrelsesammanträdet. Gäller dina frågor Brinkmann så har jag redan uttalat mig och har inga ytterligare kommentarer."

Barndomsvänner

Flera källor uppger i dag för Expressen att Littorin och Brinkmann umgåtts nära och intensivt under många år. De kände varandra redan i tonåren och gick båda i skolan i Skänninge i Östergötland.

Så sent som i fredags hävdade Littorin i en intervju för Expressen att "kopplingen med Brinkmann" var olycklig.

Men nu uppger källor för Expressen att det i själva verket var högerextremisten Patrik Brinkmann själv som erbjöd Littorin styrelseuppdraget.

- Sven Otto Littorin fick erbjudandet av sin gamla skolkamrat. Han behövde väl pengarna, och sa ja direkt, säger en uppgiftslämnare.

Öppen med sin åsikt

Det faktum att Brinkmann under många år varit öppen med sina politiska åsikter och även finansierat extremhögern i Tyskland, kommenterade Littorin i fredags:

- Jag tar extremt avstånd från den typen av åsikter. Men det här är ingen diskussionsklubb, det här är ett företag som syftar till att skapa jobb inom gruvindustrin.

Patrik Brinkmann har tidigare utretts för misstänkt ekonomisk brottslighet vid flera tillfällen. Han har också jagats av kronofogdemyndigheten för skatteskulder i mångmiljonklassen.

Under flera år lät han hustrun och de egna då minderåriga barnen stå för ägandet i bolaget.

Styrelseordföranden Claes Levin, som ledde stämman i går, kommenterade avslöjandena om Brinkmann i tidningen Affärsvärlden redan 2006.

- Styrelsen ser allvarligt på detta och kommer att kräva att den advokat som representerar de omyndiga barnen byts ut till en advokat som styrelsen anser är hundra procent neutral. Mer kan vi inte göra.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Patrik Brinkmann, Claes Levin och vd Dick Levin för kommentarer.

Frågorna han vägrar svara på

Här är Expressens fem frågor som exministern Sven Otto Littorin vägrade svara på i går:

Ställde du några krav för att acceptera styrelseuppdraget?

Deltog du själv vid dagens bolagsstämma?

Hur ser du på den mediala uppmärksamhet som ditt nya styrelseuppdrag orsakat?

Vilka reaktioner har du själv mött sedan det blev känt att du fått detta nya uppdrag?

Vi har uppgifter om att du och delägaren Patrik Brinkmann är goda vänner sedan många år, och att det var han personligen som kontaktade dig och gav dig erbjudandet om en styrelseplats. Hur kommenterar du detta?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.