Sven-Erik Alhem: "Hur dum får man vara?"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Hur lågt kan man sjunka när man spelar in ett övergrepp?", säger Sven-Erik Alhem.
Foto: Tomas Leprince
Den misstänkta våldtäkten sändes live på Facebook.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem blev illa berörd när han läste om den misstänkta våldtäkten som sändes live på Facebook.

Nu förklarar han att det kan vara brottsligt att sprida filmen vidare.

– Hur lågt kan man sjunka när man spelar in ett övergrepp? säger han.

Trots att livesändningen av den misstänkta våldtäkten skedde i en sluten grupp på Facebook är risken för vidarespridning stor.

– Hur dum får man vara? Det finns här dokumentation som är väldigt användbar i en rättsprocess, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Ur ett anhörig- och brottsofferperspektiv uppvisas enorm hänsynslöshet, förklarar han.

– Det finns många anhöriga som blir väldigt, väldigt hårt drabbade av en sådan hänsynslöshet mot någon man tycker om och värnar, säger han.

Han förklarar att det kan innebära ett ytterligare brott att filma och distribuera en våldtäkt på nätet, men understryker att det inte är helt klart vad som gäller i rättslig mening. I fallet med livesändningen skulle det kunna röra sig om misstänkt sexualbrott via internet.

– Eftersom det är ett väldigt allvarligt brott är det försvårande omständigheter att sprida klippet. Man kan göra sig skyldig till medhjälp genom att fysiskt och psykiskt medverka. Det är djupt förkastligt på alla plan att medverka till en sådan gärning genom att passivt filma i stället för att ingripa.

Alhem: "Oerhört integritetskränkande"

Just nu har tre män anhållits skäligen misstänkta för grov våldtäkt efter att själva ha sänt live under delar av brottet.

Men det kan också vara ett brott att som tittare sprida materialet vidare, förklarar Sven-Erik Alhem.

– Om man vet om att det är ett brott som begås. Svårigheten är att man ibland inte vet vad som är fiction eller verklighet när man sprider filmer. Men om man sprider filmen och är medveten om att det är en våldtäkt är det en kränkning av målsäganden, säger Sven-Erik Alhem.


LÄS OCKSÅ: Misstänkt våldtäkt sändes på Facebook


– Det kom snabbt ut i media att det är ett misstänkt övergrepp, och då är det svårt att hävda att man inte visste om det. När man ser det ur ett brottsofferperspektiv eller anhörigperspektiv är det oerhört integritetskränkande.

Sven-Erik Alhem förklarar att en statlig utredning har lagts fram som föreslår en ny lagstiftning om olaga integritetsintrång – i det här fallet spridning av bilder.

– Den nya lagstiftningen torde komma i år. Då är man inte längre beroende av en åtalsprövning.

Hur ska man agera om man får upp en sådan film i sitt flöde?

– Man ska omedelbart ta kontakt med polisen. Man ska absolut inte medverka till att det sprids.

Grov våldtäkt

Våldtäkt är ett av de allvarligaste sexualbrotten och innebär att någon med våld eller hot tvingar en annan person till en sexuell handling som är allvarligt kränkande.

Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst tio år.

Den sexuella handlingen kan vara samlag, men också andra sexuella handlingar som på grund av tvång eller andra omständigheter är allvarligt kränkande.

Den som utnyttjar någon som sover, är medvetslös, berusad eller påverkad av annan drog, psykiskt störd, sjuk eller på annat sätt är i särskilt utsatt situation döms också för våldtäkt.

Källa: Polisen.

Sven-Erik Alhem om:

Den misstänkta våldtäkten:

– Det finns här dokumentation som är väldigt användbar i en rättsprocess. Straffvärdet blir högre för den ursprungliga våldtäkten eftersom det är försvårande omständigheter att filma och sprida klippet.

Att filma våldtäkt:

– Man kan göra sig skyldig till medhjälp genom att fysiskt och psykiskt medverka.

Spridning av material:

– Om man sprider filmen och är medveten om att det är en våldtäkt är det en kränkning av målsäganden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.