Att rådmannen Tomas Norström hemlighöll sina medlemskap i upphovsrättsföreningar kan skada det svenska rättsväsendet. Även om det visar sig att han inte är jävig i Pirate Bay-målet. Det menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Mikael Sjöberg
Att rådmannen Tomas Norström hemlighöll sina medlemskap i upphovsrättsföreningar kan skada det svenska rättsväsendet. Även om det visar sig att han inte är jävig i Pirate Bay-målet. Det menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Mikael Sjöberg

Sven-Erik Alhem: Det kan skada rättsväsendet

Publicerad
Att rådmannen Tomas Norström hemlighöll sina medlemskap i upphovsrättsföreningar kan skada det svenska rättsväsendet.
Även om det visar sig att han inte är jävig i Pirate Bay-målet.
Det menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.
- Om han hade spelat med öppna kort hade inte den här debatten uppstått, säger Sven-Erik Alhem.
Rådmannen Tomas Norström, domare i Pirate Bay-rättegången, anklagas för delikatessjäv efter att det avslöjats att han är medlem i samma förening som flera branschföreträdare i målet och i andra upphovsrättsföreningar.
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker inte att det är någon självklarhet att domaren har gjort sig skyldig till jäv, men förvånas över att han inte har gått ut med medlemskapen tidigare.
- Det är grundläggande när det gäller så här känsliga mål, säger Sven-Erik Alhem.

Nämndeman fick gå

En nämndeman fick gå eftersom han är medlem i en sådan förening. Hade rådmannen vid samma tillfälle redovisat sina medlemskap hade hela jävsdebatten kunnat undvikas, menar Sven-Erik Alhem.
- Ofta är det som i det här fallet, att man som domare säger ”Jag är inte jävig”. Nej, men om parterna haft informationen kunde man ha haft en diskussion då i stället.
- Nu sprids nyheten över hela världen och det ifrågasätts om Sverige har opartiska domare. Det är en helt onödig debatt, säger Sven-Erik Alhem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag