Sven, 67, försonades med dottern Mette-Marit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mette-Marits pappa Sven O Høiby blev - efter nästan tre år i kylan - bjuden till dopet av sin dotterdotter. Han stoppades dock av polisen när han försökte ta sig in fel väg.
Foto: STEFAN

OSLO. Han kom som en förlorare - och gick som en vinnare.

I nästan tre år har det varit iskyla mellan prinsessan Mette-Marit, 30, och hennes pappa Sven O Høiby, 67.

Han har inte fått träffa eller prata med vare sig sina barnbarn eller Mette-Marit.

I går försonades de.

- Jag tror det kändes skönt för Mette-Marit när vi kramades, säger Sven O Høiby till Expressen.

Ljust och glatt på ytan - men sorger, vrede, avundsjuka, sjukdom, alkoholmissbruk och besvikelse under ytan. Kronprinsessan Victoria, 26, hade säkert aningar när hon kom - klädd i turkos chiffongklänning med sidenjacka i samma färg och med broderier samt blommor i håret och en silverskål med monogram i dopgåva till lilla Ingrid Alexandra. Men hon har nog bara fått veta en bråkdel av vad som under åren plågat den norska kungafamiljen.

Kom först av alla Här får hon veta mera: Mette-Marits pappa Sven O Høiby har varit förbjuden att träffa Mette-Marit och barnen eftersom han anses både prata med journalister och dricka öl i lika stora portioner. Espen Høiby, Mette-Marits bror som varit chefspilot på SAS, straffades för hustrumisshandel och togs därför ned på jorden av SAS och har tvingats till "omtenta" i flygarkonsten. Sven O Høiby blev således lite överraskad när han bjöds på dopet i går. På morgonen, när han först av alla kom till kungliga slottet och dess slottskapell, sa han till Expressen: - Jag har inte tillåtits att träffa mitt barnbarn Ingrid Alexandra sedan hon föddes. Och jag har inte tillåtits att träffa Marius, 7, Mette-Marits utomäktenskapliga son, sedan Mette-Marit och Haakon gifte sig (25 augusti 2001). - Jag har längtat efter att få träffa flickan, men mest har jag längtat efter att få träffa Marius, som är min gullegutt.

Morfar tipsade skvallertidning I går togs han in på slottet genom en sidodörr. Medan hans förra fru - Mette-Marits mamma - Marit Tjessem fick promenera på den röda mattan genom huvudporten tillsammans med kronprinsessan Victoria. Men det har förstås sina förklaringar. - Jag har en livsstil som inte passar det kungliga. Vi skildes för 20 år sedan, jag lever fritt och tycker om att ta en pilsner och pratar gärna med journalister eftersom jag själv har varit journalist, säger han till Expressen. Kronprins Haakon är den som har försökt försona Mette-Marit med sin far. Det var han som ringde och berättade när Ingrid Alexandra föddes 22 januari. Men Haakon blev lite sur när han kom med Marius till en park i London för att Marius skulle få träffa sin morfar - och morfar hade tipsat Se&Hør som utrustade med långa teleobjektiv låg bakom buskarna.

"Det har varit en stor sorg" Så när Haakon och Mette-Marit gifte sig var de livrädda för att Sven O Høiby skulle ställa till med skandal. Expressen kan som första tidning berätta hur de garderat sig: En norsk säpoman, utrustad med elchockpistol, stod nära Sven O Høiby. Skulle han resa sig upp, hålla tal eller göra något som stred mot etiketten, skulle säpomannen förlama morfar - och snabbt bära ut honom. Efter dopet träffade Expressen Sven O Høiby på tu man hand. Hur känns det att vara morfar till en blivande regent? - Det känns overkligt, som att vinna på lotto. Men jag försöker att inte tänka på det varje dag. När Ingrid Alexandra blir regent lever nog inte jag, men jag hoppas få uppleva både hennes och Marius uppväxt i några år till. Han säger också: - Det har varit en stor sorg för både Mette-Marit och mig att vi inte har fått träffas. Men jag förstår henne; hon kommer från en enkel familj och kastades plötsligt in i kungafamiljen, säger han. Ni kramades på dopet - hur kändes det? - Jag har svårt att klä känslan i ord. Men jag tror att det kändes skönt för Mette-Marit. Nu tror jag inte att det blir några problem att träffas igen, säger Sven O Høiby till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.