Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven, 24, utslängd ur Kina efter blogginlägg

Sven Englund pluggade i Shanghai. Foto: Privat
Utbytesstudenten Sven Englund, 24, bjöd in till en fredlig demonstration på sin blogg.
Det gillade inte Kinas säkerhetspolis - som utvisade honom ur landet.
- De ringde ett samtal och så hade jag en biljett hem, säger han.

FAKTA

Hu Jia, 38:
Den kinesiske aktivisten och dissidenten har engagerat sig i allt från demokratifrågor och hiv-smittades rättigheter till miljörörelsen. Dömdes till fängelse för "omstörtande verksamhet".
Liu Xiaobo, 55
Litteraturvetaren är en av Kinas mest kända regimkritiker. Han är dömd till elva års fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet. Fick förra året Nobels fredspris men kunde då inte hämta priset själv.
Wan Yanhai, 47
Dissidenten Wan Yanhai arbetade på hälsoministeriet och dömdes till fängelse efter att han spridit hemligstämplade uppgifter som visade att myndigheterna negligerade aidsproblematiken i Kina.

Sven Englunds tid som utbytesstudent i Shanghai fick ett minst sagt hastigt slut. Allt på grund av ett blogginlägg där han bjöd in till en tyst demonstration på kommunistpartiets 90- årsdag.
- Det handlade om en liten markering, säger Sven Englund till Expressen.
Deltagarna uppmanades att skriva det kinesiska tecknet för frihet på en valfri plats på kroppen Men blogginlägget gick inte obemärkt förbi.
- Jag skulle gå och träna när jag upptäckte en man på en stol utanför min dörr.

En polisbil utanför dörren

Mannen följde med in i hissen. Sven Englund anade att något var fel och åkte upp till 23:e våningen igen för att hämta sin mobil. Mannen följde med.
- När vi kom ut från huset stod en polisbil och två svarta bilar utanför entrén, säger Sven Englund.

Svens pass beslagtogs

Sedan följde ett flera timmar långt förhör med kinas nationella säkerhetsbyrå. Sven Englund uppmanades att skriva ett nytt blogginlägg där han fick meddela att demonstrationen var inställd.
Utredarna tog hans pass i beslag. Vid slutet av veckan drogs hans tillfälliga uppehållstillstånd in. Han fick två dagar på sig att lämna Kina och utredarna bokade snabbt en flygbiljett tillbaka till Sverige.

"En intressant erfarenhet"

I går kom Sven Englund hem. Trots allt som hänt ångrar han sig inte.
- Jag står för frihet och ville få folk att tänka till. Dessutom var det en intressant ­erfarenhet att bli förhörd av den kinesiska säkerhets- tjänsten.