Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svekbråket mellan Lööf och Dadgostar

Nooshi Dadgostar ser gärna att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister – utan marknadshyror.
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tonläget har varit högt mellan Annie Lööf och Nooshi Dadgostar – som båda anklagar varandra för att vara skyldiga till regeringskrisen.

Svekdebatten fortsatte även efter att statsminister Stefan Löfven föll i misstroendeomröstningen.

– Jag har varit i politiken länge och tycker att man ska kunna lita på det man hör, säger Annie Lööf.

Centerpartiet och Vänsterpartiet har varit huvudmotståndare i konflikten om hyressättningen, som slutligen ledde till att Stefan Löfven fälldes på måndagen. Nu måste statsministern sannolikt – för att ha en chans att tillträda på nytt – försöka förena de två motpolerna.

Men Annie Lööf upprepar att hon inte vill ge inflytande till Vänsterpartiet.

– Sverige behöver en regering som inte är beroende av ytterkanternas humörsvängningar, sade hon under sitt anförande i riksdagen.

Uttalandet har väckt reaktioner i sociala medier, där bland andra den liberala ledarskribenten Sakine Madon hävdar att Annie Lööf inte hade uttryckt sig likadant om en manlig partiledare. Lööf har tidigare även anklagat Dadgostar för att ”agera i affekt”.

”Varför utmålas kvinnliga politiker oftare som känslostyrda och irrationella?”, skriver Madon.

Saknar förståelse

Annie Lööf säger till Expressen att hon saknar förståelse för att Vänsterpartiet valde att fälla Stefan Löfven. Hon tycker att hon och regeringen gick Vänsterpartiet till mötes i helgen, när man gav parterna på hyresmarknaden en chans att förhandla fram till september.

Dadgostar avfärdade erbjudandet med att Hyresgästföreningen skulle ha tvingats förhandla under hot.

– Vi valde att vara konstruktiva i det här och lyssna in den kritik som fanns för att ge Nooshi Dadgostar en väg ut. Men det valde man alltså att inte ta, säger Annie Lööf.

Har du någon förståelse för Vänsterpartiet?

– Nej, inte alls. Jag kan bara beklaga. Nu vilar ett tungt ansvar på Nooshi Dadgostar som har försatt Sverige i politisk osäkerhet.

Anklagar Annie Lööf

Nooshi Dadgostar har i sin tur lagt skulden på Annie Lööf. 

– Vi har hamnat i den här situationen för att högmod och oresonlighet överordnats landets stabilitet och den politiska kompromissviljan, sade V-ledaren i sitt anförande.

I en intervju med Sveriges Radio fick Nooshi Dadgostar frågan vem hon är mest besviken på – Annie Lööf eller Stefan Löfven.

– Annie Lööf. Hon har satt så mycket prestige i detta. Det är ett bekymmersamt sätt att behandla den här allvarliga situationen på, svarade hon.

”Ser inte varför C ska svika sin politik”

Vänsterpartiet har samtidigt öppnat för att ingå i Stefan Löfvens regeringsunderlag igen, men att det åtminstone kräver att man drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. 

Även Annie Lööf säger att hon hoppas på en fortsättning på januarisamarbetet, men står fast vid punkt 44 i uppgörelsen som handlar om hyressättningen i nya bostäder.

– Vi är beredda att tolerera Stefan Löfven igen, i utbyte mot januariavtalet som grund.

Kan du gå med på att stryka punkt 44?

– Januariavtalet är en helhet, och Vänsterpartiet har redan stoppat ett antal av de punkterna som har varit viktiga för Centerpartiet. Man har stoppat sänkningen av arbetsgivaravgiften tillsammans med SD, M och KD, man har bromsat reformeringen av Arbetsförmedlingen med samma partier, och nu hindrar man fler hyresrätter. På en rad punkter har Vänsterpartiet redan påverkat januariavtalet, säger Annie Lööf.

C-ledaren fortsätter:

– Jag ser ingen anledning varför Centerpartiet ska svika sin politik. Däremot har jag varit öppen för att parterna på bostadsmarknaden ska kunna hitta en väg framåt, vilket var precis vad Vänsterpartiet krävde för några dagar sedan. Vi är fortsatt beredda att ta ansvar och hitta konstruktiva lösningar, men de här oresonliga utpressningshoten som Vänsterpartiet ägnar sig åt är jag ganska bekymrad över.

Lööfs hårda ord mot Dadgostar

Annie Lööf: ”Vilar ett väldigt tungt ansvar”.

Löfvens reaktion – här röstas han bort

Se historiska bilderna från riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.