Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SvD/Sifo: Ingen Sabuni-effekt för Liberalerna

Intern oro inom L för att uppgörelsen ska brytas.
Nyamko Sabuni.
Foto: LISA MATTISSON
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni har inte lyckats höja det krisande Liberalernas opinionssiffror sedan hon tillträdde. 

Partiet ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,8 procent. 

Det visar en ny undersökning av väljarsympatierna från SvD/Sifo. 

– Vi har inte sett några förändringar med Sabuni än. Men det var samma sak med Ebba Busch Thor i KD, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD

Nyamko Sabuni valdes till ny L-ordförande den 28 juni. 

Än har valet av den nya partiledaren inte lämnat några avtryck i väljaropinionen, visar Svenska Dagbladets och Sifos nya augustimätning av svenska folkets partisympatier. 

Sjunde undersökningen i rad som L ligger under spärren

Partiet hamnar, precis som i början av sommaren, strax under riksdagsspärren med 3,8 procent efter att ha stigit med 0,2 procent sedan senaste mätningen. 

Därmed har partiet legat under spärren sju mätningar i rad, enligt SvD. 

Ett tecken på att väljarna avvaktar hur politiken kommer att formas under Sabunis ledarskap, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén. 

– Vi har inte sett några förändringar med Sabuni än. Men det var samma sak med Ebba Busch Thor i KD. Förändringarna i opinionen kom inte omedelbart, utan först när det blev en ändring i politiken, säger Toivo Sjörén, till SvD

Upp till bevis för Liberalerna: Måste hitta profilfrågor

Efter att ha tappat väljare i samband med fyrpartiuppgörelsen med den rödgröna regeringen menar opinionschefen att partiet måste börja hitta nya profilfrågor. 

– Man måste vara tydlig och särskilja sig. Det behöver inte handla om många frågor. Som exempel profilerade sig Kristdemokraterna inom vård och äldreomsorg, säger Toivo Sjörén till SvD.  

Socialdemokraterna är största parti i mätningen med 26,8 procent. Moderaterna behåller andraplatsen med 19,1 procent. Partiet står också för den största ökningen sedan senaste mätningen: 0,7 procent. 

 Sverigedemokraterna är tredje störst med 18,2 och har ökat med 0,1 sedan senaste mätningen. 

Kristdemokraterna fortsätter tappa väljarsympatier.
Foto: SVEN LINDWALL

Kristdemokraternas stora ras efter Adaktusson-rapporteringen

Det största tappet står Kristdemokraterna för. Efter att ha legat på 9,5 procent i senaste mätningen ligger partiet nu på 8,4. 

Raset började efter Dagens Nyheters rapportering om att partiets EU-parlamentsledamot, Lars Adaktusson, röstat mot abort vid 22 tillfällen i parlamentet. 

KD är nu en bra bit under de 12 procent som partiet fick i majmätningen.  

– De började tappa redan i maj. Nedgången sedan dess beror dels på att de inte fick prata om de frågorna de ville, dels på att partiet förlorade en del kvinnliga väljare, säger Toivo Sjörén till SvD. 

Centerpartiet ligger kvar på senaste mätningens siffra: 8,8 procent, likaså Miljöpartiet på 4,9 procent. Vänsterpartiet får 8,7 procent från att ha legat på 8,6 procent i senaste mätningen. 

Så genomfördes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 6 316 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Intervjuerna genomfördes 5–15 augusti 2019. Ca 1 000 av intervjuerna är gjorda med telefon, resten genom en webbpanel.

Telefonintervjuerna ges ett större värde (viktas högre) än webbintervjuerna, så att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent baseras på webbintervjuerna.

Webbintervjuerna görs främst för att få en större bas för att kartlägga strömningar mellan partierna. 

Källa: Svenska Dagbladet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.