Jean-Claude Arnault. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBLJean-Claude Arnault. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Jean-Claude Arnault. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Kronprinsessan Victoria. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNKronprinsessan Victoria. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arnault ska ha ofredat kronprinsessan Victoria

Publicerad
Uppdaterad

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha ofredat kronprinsessan Victoria, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet och SVT

– Hennes kvinnliga adjutant kastade sig fram och slet bort honom, säger Ebba Witt-Brattström som ska ha varit närvarande.

Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser – och hans advokat kallar de nya uppgifterna ”falska och felaktiga”.

Tre källor, nära och i Akademien, berättar för SvD att de ska ha sett kulturprofilen ta kronprinsessan Victoria på rumpan.

Händelsen ska ha inträffat under en sammankomst i Svenska Akademiens villa Bergsgården på Djurgården. Det rör sig dock om obekräftade uppgifter.

SVT Nyheter har publicerat samma uppgifter och hänvisar till litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström som källa, som på lördagskvällen också medverkade i "Rapport". Hon ska ha varit på plats vid tillfället, som ska ha varit i mitten av 2000-talet. 

Ebba Witt-Brattström: "Slet bort Arnault"

När Expressen når Ebba Witt-Brattström – tidigare gift med akademiledamoten Horace Engdahl – berättar hon hur hon såg en av kronprinsessans adjutanter ingripa mot Jean-Claude Arnault.

– Hennes kvinnliga adjutant, det var häftigt att se, kastade sig fram och slet bort honom.

Vad gjorde kulturprofilen rent konkret?

– Han smekte henne över ryggen och neråt. Horace Engdahl såg detta och förstod att han hade gått för långt i det här fallet.

Ebba Witt-Brattström berättade redan i november förra året för finska Hufvudstadsbladet om upplevelsen.

– En gång nöp han (kulturprofilen) faktiskt kronprinsessan i rumpan på en akademiemiddag. Jag var där! sade Witt-Brattström till HBL, i en artikel som handlade om kulturprofilens trakasserier och verksamhet i närheten av Svenska Akademien

Hovet bekräftar inte uppgifterna.

– Det är inget jag kommenterar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Har du talat med kronprinsessan om de här uppgifterna?

– Hela kungafamiljen är informerad, ja. Det här är frågor som har kommit och kungafamiljen är informerad om frågorna som Svenska Dagbladet har ställt.

Vad säger kronprinsessan om uppgifterna?

– Jag kommenterar inte de uppgifterna och inte den frågan heller.

När Expressen i december förra året sökte hovet om uppgifterna som SvD nu publicerar dementerade Margareta Thorgren att en sådan händelse skulle ha skett.

Uppgifter: Horace Engdahl fick uppdrag

SvD skriver också att Horace Engdahl, när han var ständig sekreterare i Svenska Akademien, fick i uppdrag av hovet att ”vidta åtgärder” inför Akademiens högtidssammankomst i december 2006. Engdahl ska, enligt två av varandra oberoende källor till SvD, ha fått i uppdrag att se till att kronprinsessan inte hamnade ensam med Arnault på mottagningen efter sammankomsten.

– Det handlade om att Horace Engdahl skulle garantera att det inte upprepades, säger Ebba Witt-Brattström – och hänvisar till det tidigare påstådda ofredandet.

Hovet har undersökt uppgiften men kan varken bekräfta eller dementera den uppger SvD.

"Ingen kommentar", skriver Margareta Thorgren i ett sms.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, som var kungahusets informationschef 1995 till 2004 och därefter hovmarskalk och chef för kronprinsessan Victorias hovstat, säger att hon aldrig hört talas om den beskrivna händelsen. Hon känner heller inte till att något möte ägt rum där hovet gav Horace Engdahl i uppdrag att vidta åtgärder mot Arnault i samband med Svenska Akademiens sammankomst.

– Om ett sådant möte hållits så skulle jag ha känt till det, säger hon.

Jean-Claude Arnault nekar

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser om sexuella ofredanden. Hans advokat Björn Hurtig har tidigare sagt:

– Jean-Claude sa: ”Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter”. Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. 

Björn Hurtig säger nu:

– Min klients kommentar är exakt densamma som jag redovisat för SvD. Han menar alltså att det som framförs om honom är falska och felaktiga uppgifter, som lämnas för att förtala och skada honom.

Expressen har sökt Jean-Claude Arnault och Horace Engdahl.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag