Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arnault ska ha ofredat kronprinsessan Victoria

Jean-Claude Arnault.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Kronprinsessan Victoria.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha ofredat kronprinsessan Victoria, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet och SVT

– Hennes kvinnliga adjutant kastade sig fram och slet bort honom, säger Ebba Witt-Brattström som ska ha varit närvarande.

Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser – och hans advokat kallar de nya uppgifterna ”falska och felaktiga”.

Tre källor, nära och i Akademien, berättar för SvD att de ska ha sett kulturprofilen ta kronprinsessan Victoria på rumpan.

Händelsen ska ha inträffat under en sammankomst i Svenska Akademiens villa Bergsgården på Djurgården. Det rör sig dock om obekräftade uppgifter.

SVT Nyheter har publicerat samma uppgifter och hänvisar till litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström som källa, som på lördagskvällen också medverkade i "Rapport". Hon ska ha varit på plats vid tillfället, som ska ha varit i mitten av 2000-talet. 

Ebba Witt-Brattström: "Slet bort Arnault"

När Expressen når Ebba Witt-Brattström – tidigare gift med akademiledamoten Horace Engdahl – berättar hon hur hon såg en av kronprinsessans adjutanter ingripa mot Jean-Claude Arnault.

– Hennes kvinnliga adjutant, det var häftigt att se, kastade sig fram och slet bort honom.

Vad gjorde kulturprofilen rent konkret?

– Han smekte henne över ryggen och neråt. Horace Engdahl såg detta och förstod att han hade gått för långt i det här fallet.

Ebba Witt-Brattström berättade redan i november förra året för finska Hufvudstadsbladet om upplevelsen.

– En gång nöp han (kulturprofilen) faktiskt kronprinsessan i rumpan på en akademiemiddag. Jag var där! sade Witt-Brattström till HBL, i en artikel som handlade om kulturprofilens trakasserier och verksamhet i närheten av Svenska Akademien

Hovet bekräftar inte uppgifterna.

– Det är inget jag kommenterar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Har du talat med kronprinsessan om de här uppgifterna?

– Hela kungafamiljen är informerad, ja. Det här är frågor som har kommit och kungafamiljen är informerad om frågorna som Svenska Dagbladet har ställt.

Vad säger kronprinsessan om uppgifterna?

– Jag kommenterar inte de uppgifterna och inte den frågan heller.

När Expressen i december förra året sökte hovet om uppgifterna som SvD nu publicerar dementerade Margareta Thorgren att en sådan händelse skulle ha skett.

Uppgifter: Horace Engdahl fick uppdrag

SvD skriver också att Horace Engdahl, när han var ständig sekreterare i Svenska Akademien, fick i uppdrag av hovet att ”vidta åtgärder” inför Akademiens högtidssammankomst i december 2006. Engdahl ska, enligt två av varandra oberoende källor till SvD, ha fått i uppdrag att se till att kronprinsessan inte hamnade ensam med Arnault på mottagningen efter sammankomsten.

– Det handlade om att Horace Engdahl skulle garantera att det inte upprepades, säger Ebba Witt-Brattström – och hänvisar till det tidigare påstådda ofredandet.

Hovet har undersökt uppgiften men kan varken bekräfta eller dementera den uppger SvD.

"Ingen kommentar", skriver Margareta Thorgren i ett sms.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, som var kungahusets informationschef 1995 till 2004 och därefter hovmarskalk och chef för kronprinsessan Victorias hovstat, säger att hon aldrig hört talas om den beskrivna händelsen. Hon känner heller inte till att något möte ägt rum där hovet gav Horace Engdahl i uppdrag att vidta åtgärder mot Arnault i samband med Svenska Akademiens sammankomst.

– Om ett sådant möte hållits så skulle jag ha känt till det, säger hon.

Jean-Claude Arnault nekar

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till alla anklagelser om sexuella ofredanden. Hans advokat Björn Hurtig har tidigare sagt:

– Jean-Claude sa: ”Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter”. Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. 

Björn Hurtig säger nu:

– Min klients kommentar är exakt densamma som jag redovisat för SvD. Han menar alltså att det som framförs om honom är falska och felaktiga uppgifter, som lämnas för att förtala och skada honom.

Expressen har sökt Jean-Claude Arnault och Horace Engdahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.